ГоловнаПолітика

80% українців вважають боротьбу з корупцією неуспішною

Найактивніше бореться з корупцією НАБУ.

Абсолютна більшість населення (80%) вважає боротьбу з корупцією в Україні неуспішною, причому 46% - повністю провальною.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова. Опитування проводили 15-19 грудня в усіх регіонах (крім окупованих територій), у дослідженні взяли участь 2004 респонденти. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

43% опитаних соціологами респондентів не бачать жодної інстанції, яка активно боролася б з корупцією в Україні. Решта населення активних борців із корупцією бачить у ЗМІ, журналістах (26%), Національному антикорупційному бюро (24%), антикорупційних громадських організаціях (21%), самому населенні (12%), країнах Заходу (11%).

Серед державних інститутів, призначених боротися з корупцією, краще за інших, на думку респондентів, виглядають тільки Спеціалізована антикорупційна прокуратура (10%) і Національне агентство запобігання корупції (9%). Зовсім не бачать "борців із корупцією" в Генеральній прокуратурі (5%), СБУ (6%), поліції (3%), судах (2%), президентові (3%), уряді і міністерствах (2%), Верховній Раді (1%), владі на місцях (2%).

У питанні формування Антикорупційного суду українці готові довіритися двом інстанціям - представникам антикорупційних громадських організацій (42%) і експертам із західних країн (41%). Значно менше готові доручити цю справу депутатам Верховної Ради (10%), суддям від органів судового самоврядування (10%), представникам президента (6%).

Більшість населення (54%) вважає, що в Україні потрібно законодавчо дозволити для боротьби з корупцією серед посадовців використання методу провокації хабара, а не згодні із цим 26% респондентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram