ГоловнаПолітика

Постпред України при ООН: зрушень у питанні миротворців найближчим часом не буде

Київ наполягає на розміщенні місії на кордоні з Росією, але та цей варіант відкидає.

Постпред України при ООН: зрушень у питанні миротворців найближчим часом не буде

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що в найближчій перспективі прогресу в питанні введення миротворчої місії ООН на Донбас не буде.

"Радбез був готовий починати роботу над мандатом миротворчої операції, але Росія відкинула практично всі важливі положення і повернулася до своєї ідеї про дивну операцію, де миротворці ООН охороняли б спостерігачів ОБСЄ... Мені здається, що найближчим часом зрушень у цьому питанні не буде", - сказав Єльченко в інтерв'ю "Європейській правді".

Дипломат наголосив на незмінності української позиції в тому, що миротворці повинні стояти на державному кордоні між Україною і Росією.

"Росія цей варіант відкидає. І це - та червона лінія, яку ніхто ніколи не перейде", - сказав Єльченко.

На думку дипломата, Росія спочатку не хотіла миротворчої операції ООН на території Донбасу.

"Їм потрібне або збереження ситуації, яка є зараз, або так звана "миротворча" операція на російських умовах, яка заморозила б цей конфлікт на десятиліття", - вважає Єльченко.

Нагадаємо, 5 вересня президент РФ Володимир Путін висловив підтримку ідеї розмістити на сході України миротворчу місію. При цьому вона повинна стояти тільки на лінії розмежування, а Україна повинна погодити її з "ДНР" і "ЛНР", говорив Путін. Відповідна російська резолюція була відправлена в Раду Безпеки ООН.

20 вересня президент Петро Порошенко на Радбезі ООН попросив ввести миротворців в Україну.

Переговори про формат місії ведуться по лінії Владислав Сурков - Курт Волкер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram