ГоловнаПолітика

Сенченко: звернення Януковича до Путіна з'явилося на замовлення Кремля

Колишній депутат розповів, що екс-президент мав нав'язливий страх замаху.

Сенченко: звернення Януковича до Путіна з'явилося на замовлення Кремля
Фото: Lb.ua

Колишнього народного депутата Верховної Ради Андрія Сенченка в четвер викликали для допиту в суд над Віктором Януковичем. Даючи свідчення, він висловив упевненість, що звернення до Володимира Путіна із закликом ввести війська, за яке судять Януковича, було написане на замовлення Кремля.

"Для мене абсолютно очевидно, що ця заява з'явилася на замовлення Кремля. При цьому те, що викладено в цій заяві, по суті, суперечить тій угоді, яку підписав Янукович [з опозицією], навіть у частині оцінок. Тому що в тій угоді визнавалося, що є серйозна криза, з якої треба виходити, а у зверненні від 1 березня йдуть однозначні, абсолютно неправдиві звинувачення, наприклад, про переслідування в Криму і на Донбасі за політичними і мовними ознаками", - заявив свідок.

На його думку, це звернення мало, на думку Кремля, виправдати введення військ в Україну.

"Цей документ з'явився для того, щоб виступити підставою для звернення Путіна до Ради Федерації і подальшого отримання від Ради Федерації на введення російських військ в Україну. Це перше. І друге: щоб створити певну позицію, з якою Російська Федерація може наступати на Україну в Раді Безпеки ООН. Що, власне кажучи, і сталося", - сказав Сенченко.

При цьому він розповів, що ознаки прийдешньої агресії з'явилися ще 2013 року, і Янукович не міг про це не знати.

"Наприкінці жовтня - на початку листопада 2013 року пан Константинов, повернувшись із чергової поїздки в Москву, зажадав від керівника правової служби секретаріату Верховної Ради Криму всіх документів, як він висловився, стосовно акта 54 року. Мені це відомо від співробітників секретаріату. Мається на увазі рішення про передачу Криму зі складу Російської Федерації у склад Української Радянської Соціалістичної Республіки. На мій погляд, це є певною ознакою того, що вже тоді йшла підготовча робота. Сказати, що Янукович на тому етапі був учасником сценарію анексії Криму - напевно, неправильно. Але [також неправильно] думати, що він, президент України, не знав про це, - при тому що українські спецслужби працювали в Криму і були укомплектовані переважно людьми, які перебували на зв'язку з людьми Януковича", - заявив Сенченко.

Колишній депутат також прокоментував скарги колишнього президента на те, що йому загрожувала небезпека в Україні, у зв'язку з чим він був змушений втекти. Сенченко вважає, що це параноя.

Він розповів, що Янукович ще 2002 року говорив йому, що боїться замаху.

"Янукович більш ніж годину розповідав мені, що коли він, губернатор Донецької області, приїжджає до Києва, щоночі ночує в новому місці, що мене намагаються вбити, що мене намагаються отруїти і так далі. У мене склалося враження, що в нього нав'язлива фобія на цю тему. Я думаю, що це теж зіграло певну роль у прийнятті ним рішення про втечу", - розповів Сенченко.

Нагадаємо, що Сенченко став уже шостим свідком, якого допитали в суді над Януковичем. 11 грудня допитали колишнього прем'єра Арсенія Яценюка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. 27 грудня - командувача Військово-морськими силами Ігоря Воронченка, його помічницю Марину Каленюк і депутата Верховної Ради Юлія Мамчура.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram