ГоловнаПолітика

Міноборони відмовилося від ракетного крейсера "Україна"

"Укроборонпром" готовий добудувати судно, але просить грошей на це.

Міноборони відмовилося від ракетного крейсера "Україна"
Фото: sannews.com.ua

Військово-Морські Сили України не мають потреби в ракетному крейсері "Україна". Про це Міністерство оборони повідомило ДК "Укроборонпром" в офіційному листі, інформує прес-служба концерну.

У Міноборони підтвердили, що добудовувати крейсер для потреб ЗСУ недоцільно.

Цим рішенням міністерство фактично зняло питання про необхідність утримання крейсера ДП "Миколаївський суднобудівний завод", відзначають в "Укроборонпромі".

У концерні наголосили, що Кабінет міністрів якнайшвидше повинен прийняти остаточне рішення: чи потрібен Україні ракетний крейсер "Україна" чи ні. Якщо потрібен - "Укроборонпром" готовий добудувати судно, але для цього треба передбачити кошти в Державному оборонному замовленні на 2018 рік. Якщо ні - є два варіанти: або продавати недобуд, оскільки він не відповідає військовій доктрині, або передбачити в ДОУ на 2018 рік кошти на подальше утримання судна біля причальної стінки.

Концерн готовий розглянути і інші варіанти вирішення цієї проблеми, запропоновані Кабміном.

Ракетний крейсер "Україна" споруджено в 1984 році на замовлення ВМФ колишнього СРСР. У 1990 році крейсер спустили на воду, в 1996-му його добудова призупинилася. У 2000-2001 роках крейсер планувалося ввести до складу ВМС України, але в підсумку цього робити не стали.

Росія неодноразово заявляла про намір придбати ракетний крейсер "Україна", але так цього і не зробила. На різних етапах як потенційні покупці корабля розглядалися КНР і Індія, але Росія не давала згоду на його реалізацію. При цьому озвучувалися різні оцінки вартості крейсера - від $1 млрд до $4,7 млрд.

У березні 2014 року Миколаївський губернатор Микола Романчук запропонував продати недобудований крейсер "Україна". За його словами, грошей на добудову корабля в України нема, а кожного місяця на його утримання потрібно 6 млн грн.

У березні повідомлялося, що президент Петро Порошенко підписав указ про демілітаризацію недобудованого ракетного крейсера "Україна", котрий перебуває в акваторії Суднобудівного заводу ім. 61 комунара в Миколаєві. Гроші від продажу корпусу і турбін можуть направити на виплату боргів робітникам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram