ГоловнаПолітика

Рада заборонила газовикам ставити загальнобудинкові лічильники без згоди мешканців

Українцям гарантували право на індивідуальний лічильник.

Рада заборонила газовикам ставити загальнобудинкові лічильники без згоди мешканців
Фото: www.11channel.dp.ua

Верховна Рада заборонила газорозподільним компанія встановлювати загальнобудинкові лічильники природного газу без згоди співвласників багатоквартирного будинку.

Таку зміну було внесено в четвер у закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" голосами 325 депутатів (законопроект №5722).

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, у багатьох містах країни склалася напружена ситуація зі встановленням лічильників газу побутовим споживачам, оскільки в законі не було вказано, які саме лічильники газу повинні бути встановлені - індивідуальні чи загальнобудинкові. Користуючись правовою невизначеністю, оператори газових мереж, почали масово встановлювати в багатоквартирних будинках загальнобудинкові лічильники.

У результаті мешканців фактично змушують оплачувати обсяг газу, спожитого всім будинком, незалежно від фактичного споживання природного газу конкретним споживачем.

У законопроекті зазначено, що газорозподільні компанії зобов'язані забезпечити встановлення саме індивідуальних лічильників газу, а не загальнобудинкових. Якщо мешканці відмовилися від загальнобудинкового лічильника, поставки газу повинні тривати за тарифом, виходячи з соціальних норм споживання.

Проголосований документ також передбачає можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу побутовими споживачами з подальшою компенсацією витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ. Порядок такої компенсації буде встановлювати Кабмін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram