ГоловнаПолітика

Україна не зможе ввести біометричний контроль по всьому кордону з 1 січня (оновлено)

Пропускні пункти місцевого значення не встигли переобладнати.

Система фіксації біометричних даних іноземних громадян і осіб без громадянства з 1 січня 2018 року запущена не на всій протяжності кордону, як планували раніше.

Про це йдеться в матеріалах, розданих перед початком презентації системи фіксації біометричних даних, передають "Українські новини".

"З огляду на масштабність цього нового проекту, а також велику складність його безперебійної реалізації, запуск системи фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства буде здійснюватися поетапно, а саме - з 1 січня 2018 року старт системи відбудеться в столичних міжнародних аеропортах і в пунктах пропуску українсько-російського кордону державного контролю", - сказано в матеріалах.

Для повноцінного запуску системи необхідно завершити облаштування 157 пунктів пропуску та трьох пунктів в'їзду-виїзду на адміністративному кордоні з анексованим Росією Кримом. Для реалізації проекту необхідно 532 млн гривень, на цей момент виділено 300 млн гривень.

Паспорти іноземців, перевірятимуть, зокрема, за базами Інтерполу, а за допомогою рідерів будуть зчитуватися відбитки пальців, інформація про що надходитиме в підсистему опрацювання біометричних даних відомства.

Оновлення 13:10. Прес-служба ДПСУ повідомила, що обов'язкову фіксацію біометричних даних будуть застосовувати відповідно до списку МЗС із 71 країн, зарахованих до категорії міграційного ризику. У громадян інших держав вимагатимуть ці дані за результатами аналізу й оцінки ризиків. "Запроваджена система дає вищу гарантію, що до нас не будуть потрапляти сумнівні елементи з країн Азії, Близького Сходу, в тому числі з Російської Федерації", - заявив із цього приводу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Звільняються від біометричного контролю голови держав і урядів іноземних держав, члени парламентських та урядових делегацій, неповнолітні особи, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій.Нагадаємо, про те, що система фіксації біометричних даних громадян на державному кордоні запрацює з 1 січня 2018 року, влада України повідомила 1 вересня.

Процедура в'їзду в Україну буде наступною: іноземець повинен попередньо повідомити про намір в'їхати в Україну, на кордоні буде відбуватися фіксація даних біометричного паспорта (або зняття біометричних даних), а після приїзду він повинен буде відзначитися в місці перебування.

Список країн, громадяни яких повинні здавати біометричні дані, має затвердити уряд. Йому доручено внести в цей список Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram