ГоловнаПолітика

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо Криму

Клімкін назвав резолюцію "найсильнішою щодо Криму".

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо Криму
Фото: пресс-служба президента

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй засуджує застосування Росією своїх законів у анексованому Криму і примусове переведення громадян України в російське громадянство.

За відповідну резолюцію "Положення про права людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь" проголосували 70 країн, проти - 26, утрималися від голосування 76 країн у вівторок, передають Українські Новини.

Так, резолюція засуджує порушення, обмеження прав людини, дискримінаційні заходи і практику стосовно жителів тимчасово окупованого Криму, зокрема кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російської окупаційної влади.

Також документ засуджує застосування Росією своїх законів на анексованій території і примусове переведення громадян України в російське громадянство.

У резолюції міститься вимога до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо поновлення прав і свобод громадян України на півострові і заклик забезпечити освітній процес українською і кримськотатарською мовами.

Крім того, документ містить заклик негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, анулювати рішення про заборону лідерам Меджлісу в'їзду на територію Криму.

Також резолюція закликає Росію покласти край практиці примусу жителів Криму до служби в збройних або допоміжних силах РФ, зокрема за допомогою тиску або пропаганди.

Крім того, резолюція засуджує відмову у доступі на територію Криму моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, незважаючи на наявний мандат місії.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав ухвалену Генасамблеєю резолюцію найсильнішою.

"Ця резолюція щодо Криму - найсильніша. Тиск на Росію в питанні Криму посилюється. Велике дякую всім, хто підтримав", - написав Клімкін у твіттері.

Як повідомлялося, 14 листопада комітет із соціальних та гуманітарних питань і питань культури (Третій комітет) Генасамблеї ООН підтримав резолюцію з прав людини в анексованому Росією Криму.

Раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що нова резолюція, підготовлена Україною, про права людини в анексованому Росією Криму, буде використана у міжнародних судових процесах, зокрема в Міжнародному суді ООН, у разі її підтримки в ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram