ГоловнаПолітика

Обмін полоненими опинився під загрозою зриву

ОРДЛО подали додаткові списки на звільнення.

Обмін полоненими опинився під загрозою зриву
Архив
Фото: censor.net.ua

У понеділок сьогодні відбулася скайп-конференція гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи. Обговорювали звільнення заручників, повідомила представник України на переговорах Ірина Геращенко.

За її словами, Україна підтвердила готовність провести обмін до новорічних і різдвяних свят.

"Разом з тим, від представників ОРДЛО в останні дні, 14-15 грудня, мінська група отримала ще додаткові списки з вимогою обов'язково включити цих людей до списків на звільнення, і це, по суті, вносить серйозне сум'яття у визначення дати обміну. І, по суті, веде до зриву процесу", - написала Геращенко в фейсбуці.

Сторони також не змогли вирішити проблему з верифікацією людей, які категорично відмовляються бути переміщені на окуповані території і заявили про це тільки зараз.

"А ОРДЛО, по суті, наполягає на тому, щоб українська сторона тягнула на лінію зіткнення вільних людей. РФ також заявила, що якщо ми не притягнемо всіх 306 осіб на лінію дотику: і вже звільнених, і тих, хто не бажає переміщатися в "русскій мір", від кого є відповідні заяви і чиї адвокати відповідно звернулися до нас з вимогою не порушувати права людини - звільнення не буде", - пише Геращенко.

Україна, за її словами, очікує в першу чергу від ОБСЄ позиції, що примушувати тих, хто вже на волі, їхати в "ДНР" і "ЛНР" для обміну не можна. Це має прискорити визначення остаточної дати звільнення заручників.

Українська сторона запропонувала 20 грудня провести скайп- конференцію, щоб нарешті узгодити остаточні деталі.

Нагадаємо, зараз у Мінську домовляються про обмін полоненими з "ДНР" і "ЛНР" у два етапи. На першому етапі "ДНР" і "ЛНР" повинні відпустити 74 українських полонених, а Україна - 306 сепаратистів. Це повинно відбутися до новорічних і різдвяних свят. На другому етапі Україна повинна буде звільнити 80 осіб, а "ДНР" і "ЛНР" - 20 полонених.

В останні дні суди відпустили з-під варти декількох сепаратистів для обміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram