ГоловнаПолітика

Ложкін: «Ми зобов'язані залучати в Україну і мільярдні, і мільйонні інвестиції»

"У країні існують проблеми з «упакуванням» інвестиційних проектів".

Ложкін: «Ми зобов'язані залучати в Україну і мільярдні, і мільйонні інвестиції»

Низка світових інвестиційних фондів готові вкладати мільярди доларів, але в Україні вкрай мало об'єктів для таких значних вкладень. Водночас, для України критично важливо залучати інвестиції і значно меншого масштабу. Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» заявив бізнесмен, стратегічний інвестор Борис Ложкін.

«2-3 мільйони доларів, інвестовані у виробництво в одному регіоні - це вже дещо: робочі місця, податки, заробіток для суміжних галузей і т.д.», - зазначив Ложкін.

За його словами, Україна могла б залучити більше грошей, та в країні дійсно існують проблеми з «упакуванням» інвестиційних проектів.

«Українському бізнесу ще потрібно навчитися готувати цікаві та грамотні пропозиції для інвесторів. Це саме можна сказати і щодо держави: якщо вона хоче залучити гроші, потрібно для цього дуже постаратися. Не має значення, йдеться про іноземного чи внутрішнього інвестора - якщо ви хочете залучити гроші для розвитку бізнесу, ви повинні бути готові до появи на вашому порозі інвестора, який - і це я знаю з власного досвіду - не буде вірити на слово, що у вас все добре, йому необхідно буде це показати, довести, а потім регулярно звітувати», - заявив Ложкін.

Як підкреслив стратегічний інвестор, українські компанії часто не обтяжують себе складанням фінансової звітності за міжнародними стандартами і проведенням незалежного аудиту.

«Напевно, вони на цьому економлять, але коли приходить інвестор, їм нічого показати. Навіть у сусідній Білорусі бухгалтерська звітність більшості компаній наближена до міжнародних стандартів. Так що їхні шанси знайти гроші на порядок вищі. І, звичайно, українські компанії характеризуються складною та заплутаною структурою власності, що теж не дуже привабливо ні для інвестора, ні для кредитора», - зазначив Ложкін.

Як повідомлялося, Борис Ложкін та Андрій Пивоварський заснували інвестиційну компанію. Зараз компанія «Самаан Капітал» займається пошуком об'єктів для власних інвестицій, вихід на етап створення інвестиційних фондів та залучення інших інвесторів планується протягом двох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram