ГоловнаПолітика

Фігуранта "справи 2 травня" випустили з СІЗО для обміну

Випускають з-під варти ще кількох сепаратистів.

Фігуранта "справи 2 травня" випустили з СІЗО для обміну
Евгений Мефедов

Приморський районний суд Одеси в четвер скасував запобіжний захід у вигляді утримання під вартою одному з фігурантів кримінального провадження за фактом подій 2 травня 2014 року (у частині подій на Грецькій площі) росіянину Євгену Мефедову.

Як пояснили агентству "Інтерфакс-Україна" в прокуратурі Одеської області, йдеться про запобіжний захід у рамках об'єднаного кримінального провадження за ст.110 (посягання на територіальну цілісність України), ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч. 1 ст.14, ч.1 ст. 294 (підготовка до масових заворушень) Кримінального кодексу України, яке веде управління СБУ в Одеській області.

"Запобіжний захід скасовано з метою подальшого обміну [Мефьодова] на українських військовослужбовців та інших осіб, незаконно утримуваних на території злочинних формувань", - відзначили в прокуратурі.

При цьому видання "Думская" з посиланням на свої джерела в правоохоронних органах також повідомляє, що крім Мефьодова одеські суди скасували арешти для чотирьох ветеранів війни в Афганістані, яких звинувачують в спробі створення так званої "Одеської народної республіки" і замаху на вбивство народного депутата Олексія Гончаренка, підозрюваних у теракті на вулиці Жуковського (вибух автомобіля в центрі Одеси в липні ц.р.) і колишньому десантникові, "якого звинувачують у вербуванні терористів і розбещенні неповнолітніх". На думку джерел видання, також під обмін потраплять організатори серії терактів біля волонтерських центрів і біля будівлі управління СБУ.

За даними "Думської", ще один фігурант "справи 2 травня" Сергій Долженков ("капітан Какао") від обміну відмовився і залишається в СІЗО.

Сергій Долженков - активіст "Антимайдану", відомий також під псевдонімом "Капітан Какао". Разом з Мефьодовим він був активним учасником подій в Одесі 2 травня 2014 року.

2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинуло 48 осіб і понад 200 були поранені. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

Зараз у Мінську домовляються про обмін полоненими з "ДНР" і "ЛНР" в два етапи. На першому етапі "ДНР" і "ЛНР" повинні відпустити 74 українських полонених, а Україна - 306 сепаратистів. Це повинно відбутися до новорічних та різдвяних свят. На другому етапі Україна повинна буде звільнити 80 осіб, а "ДНР" і "ЛНР" - 20 полонених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram