ГоловнаПолітика

Порошенко скасував сім райсудів і створив замість них окружні суди в Черкасах і Чернівцях

Ліквідація обґрунтована оптимізацією витрат і новим адміністративно-територіальним поділом.

Порошенко скасував сім райсудів і створив замість них окружні суди в Черкасах і Чернівцях
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко ліквідував сім районних судів і створив замість них Черкаський окружний суд і Чернівецький окружний суд.

Укази №412 і №413 від 12 грудня оприлюднено на сайті президента.

Ліквідовано Черкаський і Чигиринський райсуди Черкаської області, Придніпровський і Соснівський райсуди Черкас. Замість них в Черкасах, Черкаському та Чигиринському районах створено Черкаський окружний суд з місцеперебуванням в обласному центрі.

Також ліквідовано Первомайський, Садгірський та Шевченківський райсуди Чернівців. При цьому створено Чернівецький окружний суд.

Раніше Вища рада правосуддя анонсувала, що ці чотири райсуди Черкаської області будуть ліквідовані зі створенням окружного суду з метою оптимізації видатків державного бюджету.

Ліквідація трьох райсудів у Чернівецькій області зі створенням одного окружного пояснювалася зміною адміністративно-територіального устрою області, а саме скасуванням з 1 січня 2016 районного поділу Чернівців та ліквідацією його Первомайського, Садгірського та Шевченківського районів.

Змінами до Конституції, що набрали в чинності у вересні минулого року, передбачено, що до впровадження нового адміністративно-територіального устрою України відповідно до змін до Конституції в частині децентралізації, але не довше ніж до кінця 2017 року, створення, реорганізацію та ліквідацію судів здійснює президент України. З 2018 року президент позбудеться права створювати суди, а повноваження з створення, ліквідації та реорганізації судів перейдуть до парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram