ГоловнаПолітика

Ярославський подав документи на придбання Промінвестбанку

Нацбанк вивчить платоспроможність потенційного інвестора.

Ярославський подав документи на придбання Промінвестбанку
Фото: i.ua

Бізнесмен Олександр Ярославський подав до Національного банку документи для придбання у російського Внешэкономбанка українського Промінвестбанку.

Про це розповіла заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю "БізнесЦензор".

"У п'ятницю [8 грудня] пізно ввечері прийшов пакет документів від Ярославського. До цього просто був лист про наміри. Було кілька зустрічей. Одна була із самим Ярославським, одна - з його представниками. Ми обговорювали перспективу такої покупки", - сказала Рожкова.

За її словами, в процесі узгодження придбання банку Нацбанк розглядає ризики і стан потенційного інвестора.

"У процесі узгодження купівлі будь-якого банку ми розглядаємо ризики репутації і фінансовий стан потенційного інвестора. А також бізнес-план. Без розуміння того, що буде робити з банком новий акціонер, ми позитивного рішення не приймемо ніколи", - сказала вона.

Нацбанк ще не бачив бізнес-план для Промінвестбанку від Ярославського.

"Поки що ми його не бачили. Пакет документів зайшов у п'ятницю. Я поки що його не вивчила. Будемо його дивитися і приймати рішення. Ми зустрічалися в серпні-вересні. Юридичні вимоги його юристи вивчали. Були питання до реального ліквідного ресурсу. Можна у Forbes займати будь-яку позицію, але якщо кошти в активах, то їх не завжди можна монетизувати. А банк потрібно підтримувати живими грошима", - сказала Рожкова.

Раніше повідомляли, що OTP Group відмовилася від придбання Промінвестбанку.

Заступниця голови НБУ повідомила, що OTP Group офіційно не зверталася до Нацбанку з приводу придбання ПІБ.

"Офіційно вони не зверталися. Я теж, як і ви, зі своїх джерел знаю, що якісь переговори велися. Можливо, питання санкцій зупинило їх", - сказала Рожкова.

На Промінвестбанк також претендували російський бізнесмен Павло Фукс і нардеп Максим Микитась. "Ми офіційно їм відмовили ще влітку", - нагадала Рожкова.

За її словами, зараз претендентів на придбання інших українських "дочок" російських банків немає.

"На Сбербанк було два інвестора. Ми їм відмовили. Щодо купівлі ВТБ офіційно ніхто не звертався. Поки що навіть чуток немає щодо цього банку", - сказала Рожкова.

Нагадаємо, про те, що власник групи компаній DCH Олександр Ярославський хоче купити в російського Внешэкономбанка український Промінвестбанк, стало відомо в травні.

16 березня Україна ввела санкції терміном на 1 рік стосовно ПАТ "Сбербанк", ПАТ "ВиЭс Банк", ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк), ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "БМ Банк" через їх приналежність Російській державі. Санкції передбачають обмеження на виведення капіталу за межі країни на користь пов'язаних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram