ГоловнаПолітика

Яценюк у суді дав свідчення проти Януковича

Яценюк у суді дав свідчення проти Януковича
Фото: 24tv.ua

Колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у понеділок, 11 грудня, дав свідчення в Оболонському районному суді Києва, де слухається справа про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича на користь Росії.

Він розповів, що познайомився з обвинуваченим 2002 року, коли був в.о. голови Нацбанку, а Янукович - прем'єр-міністром. Остання розмова між ними відбувся 22 лютого 2014 року по телефону.

Колишній прем'єр-міністр дав свою оцінку відносинам Януковича і керівництва Російської Федерації, нагадавши, зокрема, про Харківські угоди. "Згідно з Харківськими угодами, Віктор Янукович пішов на те, щоб продовжити неконституційно термін перебування іноземних військ, а саме Чорноморського флоту РФ, на території держави Україна до 2042 року. У тому числі це рішення призвело до незаконної анексії української території", - заявив він.

Також Яценюк нагадав, що за часів Януковича міністр оборони, голова СБУ, керівник особистої охорони президента і кілька інших посадових осіб були громадянами Росії.

Екс-прем'єр вказав, що з 2010-го по 2014 рік між Україною і РФ було підписано близько 50 двосторонніх договорів. "Як правило, ці документи були скеровані на те, щоб Росія мала більший вплив на Україну", - заявив Яценюк.

Він також сказав, що Янукович під тиском РФ відмовився від виконання закону, що зобов'язував його підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. "Таке рішення отримало позитивні відгуки і Міністерства закордонних справ РФ, і російського режиму загалом. Тому Віктор Федорович Янукович був повністю залежний від Російської Федерації й особисто від президента Путіна", - сказав Яценюк.

На прохання звинувачення він також розповів про обставини ухвалення рішення про покладання обов'язків президента на спікера Олександра Турчинова після самоусунення Януковича від їх виконання і заявив, що не згоден, що Януковичу загрожувала небезпека в Україні.

Оновлення 14:44. На питання прокурора Яценюк перелічив міжнародне законодавство, яке свідчить про незаконність анексії українського півострова Крим. На його думку, це стаття 2 статуту ООН; резолюція ООН від 1974 року; Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і Україною (т.зв. Великий договір); Будапештський меморандум.

Він сказав, що Україна виявилася повністю безпорадною перед агресією з боку Росії: тодішнє військове керівництво не мало жодних планів на випадок війни, армія була в небоєздатному стані, а на рахунках у казначействі майже не було грошей.

Оновлення 14:53. Яценюк підтвердив, що Янукович звертався до Росії з проханням ввести війська на територію України.

"Перша така заява пролунала 1 числа [березень], друга заява - 3 числа. Особисто Володимир Путін зазначив, що до нього надійшла заява так званого "легітимного президента" - для Володимира Путіна він був легітимним, згідно з якою Янукович звертався з метою введення Збройних сил Російської Федерації на територію України. Ця заява була офіційно представлена на Раді Безпеки ООН, була представлена Раді Федерацій РФ, і на її підставі Рада Федерацій ухвалила рішення дозволити введення військ на територію України. Така заява була, така заява була оприлюднена на весь світ, така заява була отримана російським керівництвом", - заявив він.

Яценюк вважає, що заява була зроблена з метою легітимізації російського вторгнення в Україну. Він підкреслив, що світова спільнота тоді не розуміла, що відбувається, і російська пропаганда в тому числі такими методами намагалася подати ситуацію у вигідному для себе світлі.

Колишній прем'єр-міністр розповів також, що він у той період мав дві розмови з російським прем'єром Дмитром Медведєвим. Під час першої з них Яценюк закликав негайно відкликати російські війська з території України і припинити вторгнення. Під час другої розмови, стверджує політик, він уже висловлювався сильніше: "Ви своїх покидьків приберіть з України". Ініціатором обох розмов була російська сторона.

Оновлення 15:42. На питання захисту, що зробив особисто Яценюк, щоб встановити місцеперебування Януковича після 22 лютого 2014 року, він відповів: "Відповідно до закону про статус народних депутатів України, до компетенції народних депутатів не входить розшук президентів. Максимум, що було зроблено, - виходили на Адміністрацію президента, на Управління державної охорони, на його охорону, шукали будь-яких людей, які могли б сказати: де перебуває президент, повернеться він чи не повернеться. У тому числі і на депутатів Партії регіонів, тих депутатів, які проголосували за постанову про призначення виконувача обов'язків президента України".

Нагадаємо, Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 р., перебуваючи на території РФ, він скоїв держзраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Колишнього президента звинувачують у зраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Януковича судять заочно у зв'язку з тим, що він переховується від правосуддя на території Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram