ГоловнаПолітика

САП заявила про системний саботаж справи Онищенка в судах

Антикорупційна прокуратура наводить три приклади.

САП заявила про системний саботаж справи Онищенка в судах
Фото: runews.su

Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила, що розгляд "газової справи" депутата Олександра Онищенка системно саботується судами.

У своєму повідомленні у фейсбуці САП наводить кілька прикладів.

Так, ще 10 листопада до суду було подано клопотання про видачу дозволу на заочне розслідування проти Онищенка та його поплічників-утікачів. Згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу, це клопотання суд мав розглянути в 10-денний термін, проте цього не зробив. Навіть більше, наступне засідання з розгляду клопотання було призначене на 16 січня 2018 року. Не змирившись із цим, САП відкликала клопотання, щоб повторно подати до суду.

Іншим проявом саботажу САП називає те, що напередодні суд визнав незаконними дії детектива НАБУ щодо скерування в Іспанію клопотання про видачу Онищенка. Це рішення вже оскаржено до суду апеляційної інстанції.

Ще один епізод, як зазначає НАБУ, стосується розгляду справи Валерія Постного - ключового фігуранта справи Онищенка. У Солом'янському суді не виявилося достатньої кількості суддів, САП попросила скерувати справу до іншого суду, але їй у цьому відмовили.

"Системний саботаж судового розгляду справ, невчасне виконання покладених чинним КПК України повноважень слідчого судді у кримінальних провадженнях за фактом заволодіння активами ПАТ "Укргазвидобування "зводить нанівець зусилля детективів і прокурорів, які працювали над збиранням доказової бази в зазначених справах з метою притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності й досягнення мети кримінального провадження", - підсумували в САП.

Нагадаємо, САП і НАБУ вимагають створити спеціальний антикорупційний суд, який би розглядав розслідувані ними справи. Ці вимоги підтримує Захід. Українська влада на словах теж "за", але на ділі процес створення суду блокує.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram