ГоловнаПолітика

Посол ЄС закликав Раду не звільняти Соболєва

Спроби підірвати боротьбу з корупцією не залишаться непоміченими.

Посол ЄС закликав Раду не звільняти Соболєва
Хьюг Мингарелли
Фото: EPA/UPG

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Х'юг Мінгареллі стурбований тим, що члени комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції вирішили ініціювати звільнення Єгора Соболєва з посади голови комітету.

"Ми стурбовані тим, що більшість членів комітету з питань боротьби з корупцією вирішили рекомендувати Раді звільнення голови комітету пана Соболєва. Я хотів би закликати Раду ретельно подумати, перш ніж така рекомендація буде проголосована на пленарному засіданні, беручи до уваги міжнародну стурбованість з приводу поточних подій в боротьбі з корупцією в Україні", - йдеться у відповіді посла ЄС на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Він також підкреслив, що за останні роки Україна зробила важливі кроки для активізації боротьби з корупцією, відзначивши внесок антикорупційного комітету Ради.

"В останні роки комітет з питань боротьби з корупцією під головуванням нинішнього голови Соболєва зробив дуже важливу і приголомшливу роботу з надання допомоги у створенні нових органів боротьби з корупцією і забезпечення того, щоб Україна виконала умови плану дій для візової лібералізації (VLAP), пов'язаних з боротьбою з корупцією. Кожен громадянин України і друзі України можуть пишатися цими досягненнями", - підкреслив Мінгареллі.

Дипломат застеріг від будь-яких відступів в антикорупційних реформах.

"Необхідно захищати нові інститути, такі як НАБУ. Їм має бути надано простір і ресурси для роботи, щоб демонструвати результати в боротьбі з корумпованими чиновниками. Важливу роль у цьому відіграють Рада і антикорупційний комітет", - додав Мінгареллі.

За його словами, спроби підірвати боротьбу з корупцією будуть розцінені як регрес і не залишаться непоміченими.

Нагадаємо, в середу представники БПП, НФ і Опоблоку в комітеті Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції домоглися визнання незадовільною роботи голови комітету, представника "Самопомочі" Єгора Соболєва та рекомендували парламенту зняти його з цієї посади.

Антикорупційний комітет - один з головних парламентських комітетів, він перевіряє законопроекти на те, чи є в них корупційна складова.

Соболєв - один з організаторів акції протесту біля Верховної Ради, яка триває з 17 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram