ГоловнаПолітика

Рада у першому читанні ухвалила законопроект про забезпечення рівних прав жінок і чоловіків в армії

Його ухвалення наблизить ЗСУ до стандартів НАТО.

Рада у першому читанні ухвалила законопроект про забезпечення рівних прав жінок і чоловіків в армії
Фото: Олексій Кондаков

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект №6109 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби в Збройних силах України та інших військових формуваннях". Документ має на меті створити рівні умови та можливості для служби жінок і чоловіків у Збройних силах України.

Як повідомила народний депутат, член міжфракційного об'єднання "Рівні можливості" Ірина Суслова, за законопроект проголосували 230 депутатів.

За словами Ірини Суслової, законопроект усуває низку дискримінаційних положень чинного законодавства. Зокрема, щодо укладання контракту на проходження військової служби, звільнення в запас, обсягу відповідальності, основ проходження військових зборів.

"Його ухвалення означатиме наближення нашої армії до стандартів НАТО, тобто її осучаснення і модернізацію", - написала Суслова.

В Юридичній службі ЗСУ роз'яснили, що законопроект має на меті врегулювати основні проблеми гендерної нерівності під час проходження військової служби. Мова йде про надання особам обох статей рівних можливостей щодо укладання контракту на проходження військової служби; закріплення принципу, за яким жінки повинні проходити військову службу на рівних засадах з чоловіками, що включає рівний доступ до посад і військових звань і рівний обсяг відповідальності під час виконання обов'язків військової служби.

Крім того, законопроектом скасовується обмеження за призначенням військовослужбовців-жінок у добовий наряд, відправлення у відрядження і звільнення від проходження зборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram