ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон "Маски-шоу стоп"

Бізнес захистили від свавілля правоохоронних органів.

Порошенко підписав закон "Маски-шоу стоп"
Архив
Фото: news_hub.dc5m.hce-project.com

Президент Петро Порошенко підписав закон про протидію необґрунтованому тиску правоохоронних органів на українські підприємства, який називають "Маски-шоу стоп".

"Я хотів би сьогодні у вашій присутності цієї урочистої миті підписати цей історичний документ", - сказав Порошенко протягом зустрічі з представниками бізнесу і підписав закон.

Йдеться про закон (реєстраційний номер №7275), який парламент ухвалив 16 листопада. Він посилює захист бізнесу від зловживань правоохоронних органів під час досудового розслідування кримінального провадження.

Передбачено, що особи, у приміщенні яких проводять обшук, матимуть право користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії проведення обшуку.

Обшуки відбуватимуться тільки за умови їх обов'язкової відеофіксації. Дії й обставини проведення обшуку, не зафіксовані на відеозаписі, не можуть бути внесені в протокол обшуку і використані як докази в суді.

Заборонено тимчасове вилучення комп'ютерної техніки. Сторона звинувачення буде зобов'язана робити копії необхідної інформації без вилучення техніки, на якій вона зберігається.

Прямо заборонено відкривати кримінальне провадження за фабулою, яка була предметом раніше закритого кримінального провадження.

Особи, які подають заяву про скоєний злочин, будуть наділені правом протягом 24 годин отримати відповідну виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Особи, чиї права обмежуються під час розслідування, але не мають жодного процесуального статусу (наприклад, головний бухгалтер, фінансовий директор і т.ін.), отримають право звернутися до прокурора або слідчого судді з клопотанням перевірити дотримання розумних строків розслідування кримінального провадження.

Під час звернення до слідчого судді з метою отримання тимчасового доступу до речей і документів правоохоронні органи будуть зобов'язані обґрунтувати необхідність вилучення не тільки оригіналів, а й копій документів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram