ГоловнаПолітика

НАБУ оприлюднило відеодокази проти Пімахової, зняті прихованою камерою

Жінка пропонувала "зробити" іноземцеві родичів в Україні за $30 тиc.

На Youtube-каналі Національного антикорупційного бюро в четвер з'явилося відео, зняте прихованою камерою, на якому перший заступник голови Державної міграційної служби Діна Пімахова обговорює з агентом НАБУ корупційну схему, пов'язану з легалізацією громадянина Ірану.

Прес-служба НАБУ виклала також хронологію спілкування агента та Пімахової.

Співробітник Бюро видавав себе за представника іноземної компанії, зацікавленої в офіційному працевлаштуванні своїх співробітників. 27 серпня він звернувся до неї по пораду з приводу отримання паспорта громадянином Ірану. Вона запропонувала скористатися "єдиною законною схемою": "зробити" іноземцеві родичів в Україні шляхом фальсифікації тестів ДНК і отримання рішення суду. Під час розмови було названо ціну: "тридцять - це мінімум".

На зустрічі 7 вересня вона підтвердила суму й уточнила, що йдеться про долари. Але вже на початку жовтня, коли агент приніс пакет документів, чиновниця відмовилася їх узяти. НАБУ передбачає, що на той час вона вже знала, що перед нею співробітник Бюро.

Після цього агент продовжив підтримувати тільки неформальне спілкування з метою підтримки легенди. НАБУ вважало, що Пімахова - частина розгалуженої злочинної схеми в Міграційній службі, тому раптове припинення контактів могло посилити підозри, що її "розробляють".

23 листопада з ініціативи чиновниці відбулася вечеря, на якій вона поцікавилася долею того іранця. Детектив відповів їй, що не володіє інформацією про нього, але зате знає іншого, якому потрібен дозвіл на довгострокове проживання. Наступного дня Пімахова запропонувала принести їй документи, а 27 листопада зателефонувала з пропозицією передати гроші.

29 листопада під час передачі половини від названої суми агента затримали співробітники СБУ і Генпрокуратури, зірвавши цим спецоперацію з викриття корупційної схеми в ДМС.

НАБУ також показало на відео запис однієї із зустрічей агента і чиновниці, на якій вона просить поміняти їй 50 тисяч гривень: "Я приїхала з мужчиною, у нього 50 тисяч гривень купюрами по 50, він зі мною розраховується. Мені ці гроші далі треба передати. У нас такий принцип: я повинна ці гроші поміняти. Вони нормальні. Ну, нормальні гроші, ти можеш поміняти?"

Нагадаємо, Пімахова свою версію ситуації з хабарем від детектива НАБУ розповіла вранці на спеціальному брифінгу.

Також окремий брифінг провів генеральний прокурор Юрій Луценко, який звинуватив НАБУ в незаконній провокації отримання хабара.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram