ГоловнаПолітика

Аваков: якщо Будапештський меморандум не документ, то що таке Мінські угоди

"Західний світ вульгарно виявив слабкість і обдурив Україну".

Аваков: якщо Будапештський меморандум не документ, то що таке Мінські угоди
Арсен Аваков
Фото: Макс Требухов

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що потрібно постійно нагадувати міжнародним партнерам про невиконання гарантій безпеки за Будапештським меморандумом.

Про це він заявив на восьмому Національному Експертному Форумі Інституту Горшеніна (панель "Формула безпеки України").

"Треба повертати наших шановних партнерів, у тому числі з НАТО, до лексики Будапештського меморандуму, який гарантував Україні територіальну цілісність і незалежність в обмін на передачу ядерного потенціалу. Західний світ вульгарно виявив слабкість і обдурив Україну. Це теж правда. При цьому спасибі за програми підтримки, спасибі за санкції. Але! Україну кинули. Цей факт треба сформулювати. Ми маємо право так гостро ставити питання. Нас обдурили, і це повинно бути реальною політикою України. А не сором'язливо говорити", - сказав Аваков.

"І якщо ви чіпляєтеся, що Будапештський меморандум, строго кажучи, не був формальним документом, то яким документом є Мінські угоди? Хто їх підписав?" - додав він.

Нагадаємо, наявні кордони України були гарантовані з боку США, Великобританії і Росії відповідно до підписаного Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) у 1994 році.

У 2014 році одна з країн-підписантів меморандуму анексувала Крим, а потім ввела війська на територію Донбасу. При цьому Росія вважає, що дотримується Будапештського меморандуму тим, що не погрожує Україні застосуванням ядерної зброї.

При цьому допомога США і Великобританії в захисті територіальної цілісності України виявилася обмеженою. Зокрема, Україні було відмовлено в летальному озброєнні.

Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко на початку 2017 року говорила, що Лондон розглядає Будапештський меморандум як політичний, юридично не зобов'язуючий документ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram