ГоловнаПолітика

Суддя Чаус подав до суду на президента Молдови

На думку експертів, метою є відстрочити процедуру екстрадиції в Україну.

Суддя Чаус подав до суду на президента Молдови
Николай Чаус
Фото: www.facebook.com/ukrop.ukraine

Суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус, якого викритого у хабарництві, подав до суду на президента Молдови Ігоря Додона через відмову надати політичний притулок.

Про це повідомляє видання Anticoruptie.

Відзначається, що перше слухання було відкладено з технічних причин. Наступне заплановано на 19 лютого 2018 року.

Раніше головний юрисконсульт з юридичних питань Максим Лебединський заявив, що цей крок має на меті відстрочити процедуру можливої екстрадиції українського громадянина до Києва.

"На мій погляд, ця дія буде всього лише затримкою в процедурі, і нічого більше", - сказав він, пояснивши, що на відміну від надання громадянства шляхом натуралізації, наприклад, надання політичного притулку є "дискреційним правом президента, і немає ніяких правових критеріїв, які змусили б його надати притулок".

Як повідомлялося, 5 жовтня Комісія при президенті Молдови відхилила запит українського судді Миколи Чауса про політичний притулок.

Нагадаємо, що суддю Чауса, який втік 28 лютого затримали в Молдові за запитом Генпрокуратури України. Його підозрюють в отриманні в серпні 2016 року $150 тис. хабара за умовний термін для 74-річної пенсіонерки, яка торгувала димедролом та іншими наркотичними речовинами. Отримані гроші суддя засунув у скляні банки, одну з яких встиг закопати.

Чаус не був затриманий через його суддівський імунітет і встиг втекти в Крим, окупований Росією. З судді зняли недоторканність уже після втечі. Зараз Україна домагається екстрадиції Чауса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram