ГоловнаПолітика

Порошенко відкрив у Дніпрі унікальну для України дитячу лікарню

Гордістю оновленого Центру є сучасне обладнання, що дозволяє виявити патології в малюків ще до народження.

У Дніпрі після капітальної реконструкції відкрили педіатричний корпус Центру матері та дитини ім. професора Руднєва. Відкриття сучасної лікарні відбулося за участю президента України Петра Порошенка, повідомляє прес-служба Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Фото: Прес-служба Дніпропетровської ОДА

"Центр матері і дитини - це спільний проект держави і регіону. Це результат моєї програми - децентралізації, коли громада сама визначає свої пріоритети і скеровує туди кошти, - сказав Порошенко. - На повну реконструкцію лікарні було виділено близько 80 млн гривень. Ще кілька років тому про таке не було можливості і мріяти. Шкода, що наразі таких проектів в Україні - одиниці. Тут усе за євростандартами - від інтер'єру до інноваційного обладнання. Підхід до надання медпослуг малюкам повністю змінено".

Порошенко назвав подію гарним початком реформи в медицині і подарував Центру сертифікат на нове обладнання.

"Щорічно ми відкриваємо по одній обласній лікарні. Реконструюємо медустанови, які не бачили ремонту десятиліттями. Нове життя вже отримала обласна дитяча поліклініка, тепер - Центр матері та дитини ім. Руднєва, наступного року відкриваємо нове хірургічне відділення, - зазначив голова ДніпрОДА Валентин Резніченко. - Такі клініки - це вклад у майбутнє, адже тут рятують найменшеньких жителів нашої області".

"П'ять поверхів, 45 місць для постійного перебування малюків з мамами. Ще 15 місць - денний стаціонар. Кімнати - яскраві і різноколірні. На стінах - дитячі малюнки, - розповів Резніченко. - У кожній палаті - власний санвузол, поручні, кнопка для виклику медсестри, сучасна вентиляція, нові меблі. А для комфорту пацієнтів з порушеннями зору всі покажчики в лікарні дублюються шрифтом Брайля".

Гордістю оновленого Центру є сучасне обладнання, що дозволяє виявити патології у малюків ще до народження. До послуг вагітних - ультразвукові дослідження, медико-генетичні консультації. На випадок ускладнень - кілька операційних, які за потреби готові прийняти малят одразу після народження. Крім діагностики та Центру раннього втручання, в лікарні є реабілітаційне та педіатричне відділення.

"Якщо малюкам потрібна реабілітація, таку допомогу вони отримають в нашому Центрі. Це медикаментозне лікування, фізіопроцедури, масажі, бобат-терапія - цілий комплекс послуг, які мінімізують наслідки хвороб, прискорюють одужання. Такий підхід застосовується в провідних німецьких клініках, - зазначив головний лікар закладу Ігор Македонський. - Ми будемо першими в Україні, хто реабілітує пацієнтів з першого для їхнього життя".

Після реабілітації малюків будуть виписувати, але за ними далі спостерігатимуть фахівці Центру. Для цього відкрили спеціальне відділення - катамнестичне. Дітей будуть "вести" від народження і до підліткового віку. Поліклініка Центру щорічно прийматиме 600 маленьких пацієнтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram