ГоловнаПолітика

ГПУ втратила право порушувати розслідування (оновлено)

З 20 листопада розслідувати злочини, вчинені вищими держчиновниками, може лише ДБР.

ГПУ втратила право порушувати розслідування (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Генеральна прокуратура втратила право порушувати розслідування.

Про це йдеться в п.1 Прикінцевих положень Кримінального процесуального кодексу, що набули чинності з 20 листопада 2017 року.

Прокуратура мала право розслідувати злочини, підслідні Державному бюро розслідувань (ДБР), щонайдовше 5 років з дня набуття чинності нового КПК (19 листопада 2012 року). З 20 листопада 2017 року тільки слідчі ДБР мають право розслідувати злочини, вчинені екс-президентами, вищими держчиновниками, членами Центральної виборчої комісії, депутатами Верховної Ради, керівництвом Генпрокуратури, головою Національного банку, суддями і правоохоронцями.

Також Держбюро розслідувань отримує право розслідувати злочини, скоєні детективами Національного антикорупційного бюро та прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

До підслідності ДБР також належать і військові злочини.

Відповідно до п. 1 розділу XI Перехідних положень КПК, слідчі прокуратури мають право продовжити розслідування, розпочаті до 20 листопада 2017 року. Ці розслідування не можуть тривати понад два роки.

Законопроектом №7278, зареєстрованим у Раді 10 листопада, пропонувалося перенести дату передачі функції слідства від Генпрокуратури до ДБР з 20 листопада 2017 на 1 січня 2019 року. Цей проект закону був розроблений депутатами комітету парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Проте 16 листопада Рада не змогла включити його до порядку денного і, відповідно, прийняти документ.

Оновлення. ГПУ на своєму сайті випустила роз'яснення, в якому підтвердила, що слідчі прокуратури втратили повноваження в розслідуванні та дорозслідуванні злочинів, підслідних ДБР, а також в дорозслідуванні злочинів, підслідних НАБУ.

"Зараз у слідчих прокуратури залишається право на дорозслідування відкритих ними кримінальних проваджень, підслідних ДБР, але щонайдовше два роки. Одночасно слідчі прокуратури не мають права розслідувати нові кримінальні провадження, тобто ті, відомості про яких внесено в ЄРДР після 20 листопада 2017 року. Право розслідувати кримінальні провадження з ознаками підслідності НАБУ слідчі органів прокуратури втрачають за будь-яких умов", - сказано в повідомленні.

Оскільки зараз ДБР не почало своєї роботи, а прокуратура втратила повноваження з розслідування підслідних ДБР злочинів, рішенням проблеми Генпрокуратура називає використання керівниками прокуратур повноважень доручити проведення досудового розслідування іншому органу досудового розслідування згідно з ч.5 ст. 36 КПК (у зв'язку з неможливістю здійснення ефективного досудового розслідування ДБР - оскільки воно не почало своєї роботи), а процесуальним керівникам - право особистого проведення слідчих (розшукових) і процесуальних дій (п.4 ч. 1 ст. 36 КПК України ).

Нагадаємо, 16 листопада конкурсна комісія обрала директором Держбюро розслідувань екс-прокурора Романа Трубу. Труба сподівається, що бюро зможе розпочати роботу в червні-липні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram