ГоловнаПолітика

ГПУ розслідує стосовно депутата Острікової справу про ухилення від сплати податків (оновлено)

Кримінальне провадження розпочато 13 жовтня.

ГПУ розслідує стосовно депутата Острікової справу про ухилення від сплати податків (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура з 13 жовтня розслідує стосовно депутата Верховної Ради Тетяни Острікової (фракція "Самопоміч") кримінальне провадження про ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу).

Про це йдеться в матеріалах Печерського районного суду Києва.

Досудове розслідування встановило, що за 2015 рік Острікова задекларувала 180 тис. доларів, 20 тис. євро і 1,2 млн гривень готівкових коштів, а також 1,7 млн гривень на банківських рахунках. За 2016 рік депутат задекларувала 650 тис. гривень, 165 тис. доларів і 16 тис. євро, а також 3,2 млн гривень на банківських рахунках.

У 2014 році вона отримала дохід у вигляді дивідендів від компанії "КУА "Карпати-Інвест", хоча в деклараціях за 2015-2016 роки не вказано жодних цінних паперів та корпоративних прав, з яких можна отримати дивіденди.

Разом з тим, згідно з наявною інформацією, Острікова заробила за 1998-2015 роки всього 3,9 млн гривень.

Суд частково задовольнив клопотання прокурора і надав доступ до даних з декларації Острікової за 2015 і 2016 роки, а саме до інформації про майновий стан і доходи декларанта.

Оновлення. Сама депутат назвала цю справу прикрим непорозумінням і відкинула будь-які підозри у несплаті податків.

"Я не вигравала в лотереї, я не отримувала спадків від дідусів, я завжди працювала в бізнесі і чесно платила податки. Я думаю, що сталася прикра помилка, і я завтра допоможу Генпрокуратурі це з'ясувати. В моїй декларації за 2014 рік є дохід у вигляді дивідендів від цінних паперів. Ці цінні папери були в моїй власності у 2014 році, поки я не була народним депутатом. У зв'язку з тим, що я була обрана народним депутатом, приблизно в грудні 2014 року на виконання закону про запобігання корупції я ці цінні папери продала, і цей дохід також задекларовано в моїй декларації за 2014 рік. У зв'язку з відсутністю у мене будь-яких цінних паперів або часток, паїв у спілках, у 2015-2016 роках в моїх деклараціях не могло бути інформації про них", - сказала вона в ефірі 112 каналу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram