ГоловнаПолітика

Сенат схвалив військовий бюджет США з $ 350 млн для України

Однак Київ гарантовано отримає лише половину суми. 

Сенат схвалив військовий бюджет США з $ 350 млн для України
Фото: betterworldcampaign.org

Сенат США схвалив проект бюджету Пентагону на 2018 рік, який передбачає виділення $ 4,6 млрд на стримування Росії в Європі і $350 млн військової допомоги Україні. Тепер документ буде спрямований на підпис Дональду Трампу.

Про це повідомляє посольство України в США.

Проект закону санкціонує надання Україні летальних озброєнь оборонного характеру й істотно розширює параметри підтримки України з боку США в галузі безпеки та оборонній сфері. Так, у документ включені положення, що дозволяють використання коштів оборонного бюджету США на потреби реабілітації в медичних установах Сполучених Штатів поранених українських військовослужбовців, навчання і підготовку українських медичних фахівців у цій сфері, а також для посилення здатності повітряних і військово-морських сил України.

Уперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони і спостереження за надводною ситуацією; військово-морські протимінні засоби; кораблі прибережної дії та берегової охорони.

У законі є застереження, згідно з яким витрачати дозволено лише половину цієї суми. Витрачання другої половини обмежується доти, доки глава Пентагону не завірить конгрес у тому, що Україна зробила значні зусилля для проведення інституційних реформ в оборонній сфері, "вкрай важливих для збереження створеного потенціалу з використання наданої допомоги в галузі безпеки".

Загалом на протистояння російській загрозі в Європі США виділять у 2018 фінансовому році $ 4,6 млрд. Гроші призначені для фінансування розміщення американських військових на континенті, поновлення європейської військової інфраструктури і допомоги союзникам, зокрема й тим, які не входять до НАТО.

Загальний обсяг коштів, що виділяються Пентагону, становить майже $ 700 млрд.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram