ГоловнаПолітика

Рада змінила підхід до визнання акціонерного товариства публічним

Критерієм публічності стане IPO.

Рада змінила підхід до визнання акціонерного товариства публічним
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада на засіданні 16 листопада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект №5592-д, який змінює підхід до поділу акціонерних товариств на приватні та публічні.

За нього проголосували 237 народних депутатів.

Раніше організаційна форма бізнесу залежала від формальних ознак, але з 1 січня 2018 року цей підхід замінять на інший, який використовується в світовій практиці - критерієм публічності стане наявність або відсутність публічної пропозиції цінних паперів, тобто IPO.

Акціонерні товариства, які не в змозі виконувати вимоги, що їх висувають до публічних (лістингових) компаній, зможуть вийти з "публічності" - до них буде застосовано вимоги, які висувають до приватних АТ.

В Україні велика кількість публічних АТ, що не робили публічної пропозиції акцій, але отримали цього статусу у зв'язку з тим, що раніше таку форму зобов'язували застосовувати товариства з великою кількістю акціонерів.

Очікують, що тепер статус "публічності" буде підвищувати інвестиційну привабливість компанії і дозволить їй залучати дешевші фінансові ресурси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram