ГоловнаПолітика

Польща заборонила в'їзд кільком українцям, - Ващиковський

Перелік проблемних питань між Україною і Польщею є невеликим "і низку цих проблем можна вирішити одним жестом".

Польща заборонила в'їзд кільком українцям, - Ващиковський
Фото: static.prsa.pl

Список українців, яким заборонений в'їзд до Польщі, містить кілька прізвищ. Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський під час прес-конференції у Варшаві, передає Укрінформ.

"Там є трохи прізвищ, список дійсно є коротким", - заявив Ващиковський.

Він підкреслив, що Польща і надалі хоче вирішити всі проблеми з Україною.

"Звичайно, я розраховую на зустріч міністра Щерського. Добре, що триває такий діалог", - сказав глава польського зовнішньополітичного відомства, звертаючи увагу на зустріч у найближчу п'ятницю в Кракові голів Консультаційного комітету Президентів України і Польщі Костянтина Єлісєєва та Кшиштофа Щерського.

За його словами, перелік проблемних питань між Україною і Польщею є невеликим.

"Це стосується історичних питань - залишків нашої культурної спадщини в Україні і питання ексгумації жертв різних подій, що мали місце під час війни і після неї", - підкреслив Ващиковський.

Він додав, що це стосується також повернення костелів, які, за його словами, не можуть справно функціонувати в Україні, і питання освіти: чи новий закон, принаймні, частково, буде гарантувати навчання польською мовою.

"Тобто перелік справ не є таким великим і низку цих проблем можна вирішити одним жестом", - сказав міністр.

За словами Ващиковського, польська сторона розраховує, що цей процес "в результаті зрушить з місця і не буде регресу, як у питанні проведення ексгумації".

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський пригрозив створити список нев'їзних українців з "антипольською позицією" і додав, що до нього потраплять і чиновники, "які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають продовження ексгумацій та відновлення польських місць пам'яті".

Згодом президент Анджей Дуда закликав не призначати на посади в Україні людей "із антипольськими поглядами".

Після цього Президент Петро Порошенко запропонував Польщі обговорити спірні питання.

За даними польських ЗМІ, Міністерство закордонних справ Польщі заборонило в'їзд в країну директору Українського інституту національної пам'яті Володимиру В'ятровичу. Водночас офіційної інформації щодо В'ятровича українські дипломати не отримували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram