ГоловнаПолітика

Представники Порошенка і Дуди зустрінуться в Кракові наступного тижня

Сторони обговорять спірні питання. 

Представники Порошенка і Дуди зустрінуться в Кракові наступного тижня
Фото: EPA/UPG

Наступного тижня відбудеться надзвичайне засідання Консультаційного Комітету Президентів України і Польщі на рівні зовнішньополітичних радників.

Про це повідомила прес-служба Петра Порошенка, який у суботу поспілкувався телефоном з польським президентом Анджеєм Дудою з нагоди Дня незалежності Польщі.

Консультаційний комітет є дорадчим органом, що покликаний сприяти реалізації домовленостей між главами двох держав, спрямованих на поглиблення дружніх відносин між Україною і Польщею. Комітет очолюють зовнішньополітичні радники президентів.

Президенти також обмінялися думками з актуальних питань двосторонніх відносин, скоординували позиції перед самітом "Східного партнерства" 24 листопада в Брюсселі та домовилися почати підготовку до робочого візиту Дуди в Харків у грудні.

Нагадаємо, що останнім часом у відносинах між Україною та Польщею виникла напруга через розбіжності в трактуванні історичних подій. Представники польської влади дозволили собі ряд випадів щодо України.

Так, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський пригрозив створити список нев'їзних українців з "антипольською позицією" і додав, що до нього потраплять і чиновники, "які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають продовження ексгумації та відновлення польських місць пам'яті".

Своєю чергою, президент Польщі Анджей Дуда закликав керівництво України не призначати на високі посади людей з "антипольськими поглядами".

Невдоволення Польщі, зокрема, спричинене мораторієм на ексгумацію поляків в Україні, який був ініційований Інститутом національної пам'яті наприкінці квітня у відповідь на демонтаж пам'ятника УПА в селі Грушовичі на сході Польщі. До цього в Польщі були спаплюжені кілька українських пам'яток. Винуватців не покарали.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram