ГоловнаПолітика

Холодницький: у відносинах НАБУ і НАЗК дійсно виникли проблеми

Керівник САП прокоментував конфлікт між антикорупційними відомствами.

Холодницький: у відносинах НАБУ і НАЗК дійсно виникли проблеми
Фото: 24tv.ua

Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький вважає, що у відносинах Національного антикорупційного бюро і Національного агентства з питань запобігання корупції дійсно виникли проблеми.

Про це він заявив у коментарі "Цензор.НЕТ".

"На жаль, у відносинах єдиної антикорупційної структури - НАБУ і НАЗК дійсно виникли проблеми, які, на жаль, стали публічними", - сказав він.

За його словами, причиною є несанкціоновані дії керівництва НАБУ, які дискредитують прозорість і неупередженість антикорупційних органів.

"По-перше, перевірка НАЗК щодо керівництва НАБУ є законною процедурою, яка здійснена в рамках своїх повноважень, як єдиного органу влади, який уповноважений проводити перевірки щодо конфлікту інтересів державних службовців. Сюжет журналістів про купівлю паркомісця сім'єю Корчак вийшов у травні, а кримінальне провадження НАБУ розпочало лише в жовтні, після того як НАЗК вперше направило запит про отримання інформації і початок перевірки. Наявність підстав якогось правопорушення там ще треба визначити, нічого наочного немає", - вважає Холодницький.

По-друге, як він переконаний, початок провадження проти керівниці НАЗК як відповідь на її законну діяльність - це очевидний конфлікт інтересів.

"І саме тому було ухвалено рішення про проведення слідчих і процесуальних дій з обов'язковою участю прокурора САП і погоджувати всі слідчі дії з процесуальним керівником. І я заборонив будь-які процесуальні дії, які не узгоджуються з прокурором. Але, на жаль, керівництво НАБУ порушило вимогу процесуального керівника у справі, замість цього відправивши ганебного листа, що для них законні вказівки прокурора є "...нікчемними, тому виконуватися не будуть...". Хіба так може працювати Антикорупційне бюро?", - зазначив Холодницький.

По-третє, за його словами, вручення повістки детективом НАБУ, який приїхав додому до Корчак і був замкнений її свекрухою, є свідченням відкритого конфлікту інтересів.

"За законом повістка може надсилатися поштою, у триденний термін. Чому знадобилося у такій, якщо порівнювати з мільярдними розкраданнями, дрібній справі детективу НАБУ особисто працювати листоношею? Хіба у нього є час для розвезення повісток замість листонош? Хіба в цьому полягає його завдання щодо боротьби з корупцією? Чи його хтось із керівників попросив приїхати і тим самим здійснити тиск на керівницю НАЗК? Боротьба з корупцією не може починатися з порушення та нехтування антикорупційним законодавством. Я сподіваюся, що керівництво НАБУ все ж зрозуміє свою відповідальність і ризик для інших антикорупційних справ через такий вибірковий підхід до правосуддя".

Нагадаємо, САП підозрює, що директор НАБУ Артем Ситник намагається звести особисті рахунки з НАЗК і його керівником Наталією Корчак.

Конфлікт між НАБУ і НАЗК почався наприкінці жовтня 2017 року. 1 листопада стало відомо, що НАЗК склало на Ситника протокол про корупцію. Після цього НАБУ викликало Корчак на допит у так званій "справі про паркомічця" (в грудні 2016 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що на паркомесці Корчак паркується машина, якої немає в її декларації).

САП, враховуючи можливий конфлікт інтересів, взяла у НАБУ цю справу і скасувала допит Корчак. Утім, допит голови НАЗК детективами НАБУ відбувся 9 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram