ГоловнаПолітика

Клімкін заперечує проблеми у відносинах із Сербією

В України також немає реальних проблем з Румунією.

Клімкін заперечує проблеми у відносинах із Сербією
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заперечує проблеми у відносинах із Сербією.

Про це він сказав в ефірі на телеканалі "Інтер".

"Що стосується Сербії. Звичайно, правда - вона іноді не дуже є приємною, але, тим не менш, є сербські найманці, які воюють (на Донбасі), і Сербія приймає делегації з окупованого Криму. Повинні над цим працювати. Але це не означає, що у нас є з ними проблема в наших партнерських стосунках", - сказав Клімкін.

Він також зазначив, що в України немає реальних проблем з Румунією, зокрема щодо мовних норм закону про освіту.

З Угорщиною ж, за словами Клімкіна, справа йде складніше - вона розуміє позицію України щодо мовних норм закону про освіту, але не хоче чути, свідомо керуючись інтересами внутрішньої порядку денного.

Клімкін у зв'язку з цим наголосив на важливості поваги сторін до особливостей історії одна одної.

Як повідомлялося, раніше сербські ЗМІ повідомили про те, що МЗС Сербії звинувачує посла України Олександра Олександровича у спробах погіршити двосторонні відносини країн.

Зокрема, державний секретар МЗС Сербії Івіца Тончев сказав, що Олександрович неодноразово заявляв в інтерв'ю, що Сербія не може проводити незалежну зовнішню політику і є інструментом в руках Росії, а також постійно політизує ймовірну участь сербських добровольців у конфлікті на Донбасі.

Після цього на початку листопада Клімкін викликав Олександровича для консультацій.

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич також викликав на консультації посла в Україні Раде Булатовича для обговорення сербсько-українських відносин. Водночас Сербія зазначила, що як і раніше налаштована на встановлення хороших відносин з Україною на принципах взаємної поваги, але не дозволить бути жертвою міжнародних відносин, які не мають з нею нічого спільного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram