ГоловнаПолітика

49 депутатів оскаржили пенсійну реформу в Конституційному Суді

Подання підписали опоблоківці, Литвин, Савченко й інші нардепи.

49 депутатів оскаржили пенсійну реформу в Конституційному Суді
Фото: Макс Требухов

49 депутатів Верховної Ради попросили Конституційний Суд перевірити на відповідність Конституції закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про підвищення пенсій". Про це повідомляють сайті КС.

На їхню думку, неконституційними є зменшення оцінки одного року страхового стажу, який використовується для обрахунку пенсії, до 1%.

Також у поданні депутатів сказано, що підвищення страхового стажу, необхідного для отримання права на призначення пенсії та фактичне підвищення пенсійного віку, в окремих випадках може призвести до позбавлення права на пенсійне забезпечення всупереч Конституції, яка гарантує громадянам України право на соціальний захист. Крім того, вони вважають, що поступове збільшення страхового стажу ставить громадян у нерівні умови, що також порушує Конституцію.

Депутати намагаються оскаржити скасування пенсій за вислугу років і деякі інші положення реформи.

Під конституційним поданням підписалися переважно представники Опозиційного блоку, а також кілька інших депутатів - Яків Безбах, Володимир Литвин, Надія Савченко, Олег Петренко.

Нагадаємо, що пенсійна реформа передбачає підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років у 2018 році і до 35 років щорічно до 2028 року.

З 2019 року планують ввести накопичувальну систему. Учасниками накопичувальної системи пенсійного страхування є особи, які станом на 1 січня 2019 року підлягатимуть загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до чинного закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram