ГоловнаПолітика

Європейський суд визнав помилковими санкції проти Іванющенка

Олександру Клименку в аналогічному позові відмовлено.

Європейський суд визнав помилковими санкції проти Іванющенка
Юрий Иванющенко
Фото: glavcom.ua

Європейський суд загальної юрисдикції прийняв рішення про скасування санкцій стосовно колишнього народного депутата України Юрія Іванющенка. Іванющенка вже і так з березня виключили зі списку санкцій ЄС.

Рішення від 8 листопада опубліковано на сайті суду.

Як зазначає "Европейская правда", суд дійшов висновку, що інформація, належить до різних кримінальних справ, зазначена в листах, на які посилалася Рада ЄС, щоб залишити Іванющенка в списку санкцій, або не має значення, оскільки ці процедури не стосуються незаконного привласнення державних коштів, або містить невідповідності, і в Ради повинні були виникнути сумніви в достатності представлених доказів.

"Рада зробила явну помилку, вважаючи, що провадження, відкрите проти заявника ... є причиною для збереження його імені в списку, що він був об'єктом кримінального судочинства, відкритого владою України щодо дій, які можуть бути охарактеризовані як незаконне привласнення державних коштів, і що, отже, ці розгляди дозволяли класифікувати заявника як відповідного певним критеріям", - йдеться в рішенні.

Суд задовольнив позов Іванющенка, ухваливши визнати рішення Ради ЄС про обмежувальні заходи, спрямовані проти певних осіб, підприємств та органів у зв'язку з ситуацією в Україні, від 5 березня 2015 року та від 4 березня 2016 року недійсними щодо до нього.

Також суд зобов'язав ЄС оплатити всі судові витрати Іванющенка.

Суд 8 листопада також ухвалив рішення щодо аналогічної справи екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Суд відхилив позов колишнього чиновника і зобов'язав його сплатити судові витрати.

Нагадаємо, у вересні Суд Європейського Союзу визнав неправомірними санкції проти екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра і колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва на період 2014-2015 років, але правомірними на період 2015-2016 років.

Раніше суд ЄС скасував санкційні рішення проти всіх інших колишніх українських чиновників від 2014 року.  Водночас це не означає фактичного зняття санкцій - оскільки з 2015 року діє нове санкційне рішення, яке потрібно оскаржувати окремо.

У березні 2017 року Іванющенка виключили з списку санкцій ЄС.

Іванющенко в Україні підозрюється в скоєнні правопорушень за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу. Він ховається за кордоном.

У вересні в ГПУ заявили, що всі кримінальні справи проти Іванющенка об'єднані в одну і розслідуються.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram