ГоловнаПолітика

ГПУ готує нові запити до США щодо Манафорта

"Відправили запит на допит представників фірми, Пола Манафорта".

ГПУ готує нові запити до США щодо Манафорта
Фото: politeka.net

Генеральна прокуратура України готує нові запити в США з проханням допитати американського політтехнолога Пола Манафорта, який був консультантом екс-президента Віктора Януковича і чиє ім'я фігурує в "чорній бухгалтерії" Партії регіонів щодо засобів і їх використання.

Про це заявив керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, повідомляє "Радио Свобода".

"Так, звичайно, готуємо запити, будемо надсилати з проханням допитів, надання документів", - розповів він.

Горбатюк додав, що кримінальна справа в США щодо відмивання Манафортом коштів, зароблених в Україні за правління Януковича, вписується в рамки розслідувань Генпрокуратури.

За його словами, Україна вже направляла на адресу міністерства юстиції США і Федерального бюро розслідувань кілька клопотань про надання міжнародної правової допомоги, починаючи з грудня 2014 року.

Вони стосувалися, зокрема, провадження з витрачання в системі міністерства юстиції і ролі в цьому Манафорта: мова про те, що екс-міністру юстиції Олександру Лавриновичу, його заступнику та тодішньому головному бухгалтеру міністерства інкримінують розтрату понад млн на залучення американської юридичної фірми Skadden, яку український уряд найняв в 2011 році для оцінки перебігу справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Відправили запит на допит представників фірми, Пола Манафорта", - сказав Горбатюк.

За його словами, поки що Сполучені Штати ніяк не відповіли на прохання України допитати Манафорта або надати Києву матеріали, які можуть бути корисними для розслідувань, в яких він фігурує.

Нагадаємо, Манафорту і його бізнес-партнеру Ріку Гейтсу 30 вересня пред'явили звинувачення з 12 пунктів, у тому числі, в змові проти США, відмиванні грошей і фальсифікації інформації. The New York Times повідомляла, що вони самі здалися федеральній владі. Того ж дня Манафорта і Гейтса відправили під домашній арешт. При цьому вони відкинули всі 12 пунктів обвинувачення.

За версією слідства, Манафорт і Гейтс з 2006 року по 2015 рік діяли як незареєстровані іноземні агенти в уряді України, "Партії регіонів" Віктора Януковича, а потім після 2014 року і в "Опозиційному блоці", який утворився шляхом злиття кількох українських партій. Їм також інкримінують, що вони відмивали кошти через іноземні компанії і рахунки зарубіжних партнерів. Вони не повідомляли офіційні органи США про свою діяльність в Україні, а також про свої закордонні банківські рахунки, і ухилялися від сплати податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram