ГоловнаПолітика

Сербія обурилася висловлюваннями українського посла

Александрович заявив, що Сербія покриває найманців на Донбасі.

Сербія обурилася висловлюваннями українського посла
Фото: ianp.com.ua

У МЗС Сербії розкритикували висловлювання посла України Олександра Олександровича і просять МЗС України вказати йому на неприпустимість в подальшому "такої поведінки", інакше сербське відомство загрожує вжити "звичайних в таких випадках заходів".

Про це держсекретар МЗС Сербії Івіца Тончев сказав в інтерв'ю виданню РТС, пише "Лига".

Йдеться про інтерв'ю українського посла в Сербії виданню Balkan Insight, в якому, зокрема, Александрович заявив, що Сербія не робить достатньо зусиль, щоб перешкоджати своїм громадянам в участі в конфлікті на Донбасі на боці бойовиків. Він вважає, що нинішні зв'язки між сербами і Росією є перешкодою для вирішення цієї проблеми.

Представник МЗС Сербії, в свою чергу, заявив про "марні спроби зіпсувати відносини Сербії з Російською Федерацією".

За словами Тончева, Александрович в останній "серії скандальних інтерв'ю" сказав, що Сербія не може проводити незалежну зовнішню політику, будучи "інструментом в руках Росії, яка таким чином дестабілізує весь регіон Західних Балкан, і, таким чином, знищує Європу".

У відповідь на заяву Александровича про сербських найманців на Донбасі Тончев нагадав, що "в війнах в колишній Югославії брали участь громадяни України".

Сербія, сказав представник МЗС, поважає територіальну цілісність України і зберігає прихильність до політики поліпшення двосторонніх відносин.

"З огляду, що неодноразові зауваження МЗС Сербії ... не мали ніякого ефекту, я б хотів звернутися до МЗС і уряду України з проханням вказати йому [Александровичу] на недопустимість подібної поведінки. Інакше ми будемо змушені вжити звичайних у таких випадках заходів", - сказав Тончев.

Раніше СБУ передала Сербії інформацію про участь її громадян у ПВК Вагнера. Александрович заявив, що сербська сторона проігнорувала цю інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram