ГоловнаПолітика

Польща пригрозила заборонити в'їзд українцям, які не згодні з її трактуванням історії

Вітольд Ващиковський заявив, що країна перегляне політику щодо України.

Польща пригрозила заборонити в'їзд українцям, які не згодні з її трактуванням історії
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що країна може заборонити в'їзд українцям, які дотримуються вкрай антипольських позицій в питаннях трактування спільної історії.

Про це він сказав в ефірі польського телебачення, передає "Польське радіо".

На думку Ващиковського, Україна використовує те, що вона важлива для Польщі в плані забезпечення своєї безпеки, і намагається відсунути історичні питання на задній план.

За словами міністра, Польща ніколи не пожертвує історичною правдою заради геополітики. Ващиковський заявив, що не можна порівняти діяльність Української повстанської армії і Армії Крайової. "Навіть якщо ми можемо знайти якісь інциденти, все одно ніколи з боку Армії Крайової не знайдете вбивств у таких масштабах, як ті, що були здійснені на Волині. Тут немає симетричності, і ми повинні однозначно на це вказати", - зазначив міністр.

Ващиковський сказав, що якщо Україна не змінить своєї поведінки у важливих для Польщі питаннях, та відповість низкою обмежень.

"Якщо ми не дійдемо згоди, то [тоді] запускаємо процедури, які унеможливлять прибуття в Польщу осіб, які представляють крайні антипольські позиції", - сказав міністр.

"Люди, які демонстративно одягають форму СС "Галичина", у Польщу не в'їдуть", - подає слова Ващиковського onet.pl.

За словами міністра, наслідки понесуть і особи, які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають продовження ексгумації та відновлення польських місць пам'яті.

Ващиковський нагадав, що на прохання України Польща відмовилася розміщувати зображення Меморіалу орлят у Львові на своїх закордонних паспортах.

"Жесту у відповідь - того, щоб допустити польських реставраторів на це кладовище, ми не дочекалися", - поскаржився міністр.

Ващиковський заявив, що за таких обставинах він "задумається, чи рекомендувати президентові Анджею Дуді поїздку в Україну в цей момент".

Нагадаємо, влітку Ващиковський заявив, що Україна не вступить у Євросоюз, якщо буде героїзувати Степана Бандеру. Таку саму заяву раніше робив лідер владної у країні партії Ярослав Качинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram