ГоловнаПолітика

Суд над сином міністра. Як це було

 1 листопада Солом’янський суд Києва обирав міру запобіжного заходу трьом фігурантам справи «рюкзаків Авакова», які були гучно затримані детективами НАБУ напередодні. Сина міністра МВС Олександра Авакова, екс-заступника голови МВС Сергія Чеботяря та товариша Авакова-молодшого Володимира Литвина відпустили під особисте зобов’язання. LB.ua побував на засіданні і розповідає деталі. 

Фото: facebook/Володимир Рисенко

Обшуки у квартирі Олександра Авакова почались ще вранці 31 жовтня, до вечора детективи НАБУ вже затримали трьох фігурантів справи, тож всі очікували, що запобіжний захід підозрюваним обиратимуть того ж дня. Втім, клопотання прокурорів не поступало в Солом’янський районний суд аж до обіду наступного дня. Зрештою, суд призначили на 17.00 1 листопада. О цій годині у коридорах Солом’янського вже зібралась група депутатів «Народного фронту». Підтримати сина свого однопартійця прийшли Антон Геращенко, Андрій Тетерук, Денис Дзензерський, Ірина Єфремова, Олена Ледовських, Олена Бойко і Павло Пинзеник.

Фото: Сергей Нужненко

Засідання почалось з запізненням на годину. Поперед журналістів у залу пропхались невідомі люди у камуфляжі. Вони називали себе «вільними слухачами», але спілкуватись з журналістами не хотіли. Казали тільки, що прийшли «охороняти порядок і правосуддя».

Один з таких «активістів», В’ячеслав, все ж розговорився – розповів, що військовий і пересікався з Олександром Аваковим в АТО.

«Я прийшов підтримати справедливий суд. Я з цими рюкзаками пройшов якусь частину. Хотів собі такі ж купувати, але видала держава. Вартували такі рюкзаки набагато більше (в магазинах), ніж закупила держава», – заявив він, демонструючи екземпляр рюкзака начебто тієї ж партії, яка й стала приводом для затримання підозрюваних.

Зразок рюкзака, закупка яких стала причиною порушення справи
Фото: mvs.gov.ua
Зразок рюкзака, закупка яких стала причиною порушення справи

Справу «рюкзаків Авакова» правоохоронці почали розслідувати ще у 2015. Тоді, МВС закупило 5 тисяч рюкзаків у фірми «Дніпровенд», яка, як стверджує слідство пов’язана з Олександром Аваковим. В інформації самої фірми ім’я Авакова молодшого ніде не звучить, але її власником значиться знайомий Олександра Володимир Литвин. За версією прокурорів, Аваков-молодший схилив Сергія Чоботаря, на той момент заступника голови МВС, закупити рюкзаки через фірму-прокладку, нехтуючи процедурою справедливого тендеру. Через цю схему держава зазнала збитків у 14,5 млн, стверджують правоохоронці.

 Оглянувши залу суддя Віталій Українець розпочинає засідання. Спокійно його вести заважає постійне «блимання» світла – це журналісти зачіпають вимикач спинами, сиплючи прокльонами – такою забитою зала не була навіть на засіданні по Роману Насірову.

Фото: Сергей Нужненко

Тим часом молодший Аваков попиває воду у скляній «клітці» для підсудних. З журналістами не спілкується, на питання судді відповідає зовсім тихенько, але виглядає спокійним. Перед ним на лаві – п’ять адвокатів, серед яких – відомий Андрій Федур – захищав Бориса Колесникова, Юрія Луценка, Андрія Медведька та Дениса Поліщука, звинувачених у вбивстві Бузини.

Не зважаючи на гамір беруть слово прокурори. Стверджують, що Литвин і Аваков знайшли підрядників для пошиття рюкзаків вже після того, як виграли тендер на закупівлі і частина товару була пошита в тюрмах. За версією обвинувачення, ринкова ціна рюкзаків нібито не перевищувала 650 гривень, у той час, як фірма Литвина продала їх МВС за ціною 2500 грн за штуку. Окрім цього прокурори зазначають, що рюкзаки були не якісними, а їх літраж не відповідав заявленим параметрам – замість 60-літрових, «Дніпровенд» поставили 47-літрові. 

Головним же доказом обвинувачення очікувано стає старе, усім відоме відео, зняте прихованими камерами начебто у кабінеті Чеботаря. На ньому людина, яка схожа на Олександра Авакова домовляється з людиною, яка схожа на Сергія Чеботаря про постачання рюкзаків для МВС в обхід тендеру і просить передоплату за товар. В 2015 це відео злила у Youtube невідома особа. Тому, підозрювані і їх захисники вважають його фейком.

Фото: Сергей Нужненко

Такої ж думки і радник голови МВС нардеп Антон Геращенко. «Прокурор в суді по Авакову не може в суді підтвердити законність відео, що є головним доказом проти сина міністра МВС», – твітить Геращенко під час виступу прокурорів, після чого йде з зали.

Прокурори САП натомість переконують: відео було отримане у ході операції СБУ і у них є диск з оригіналом запису прихованої камери, що була вмонтована у кабінеті Чеботаря. 

Окрім цього, за словами сторони звинувачення на відео видно, як Чеботар одразу після розмови з Олександром Аваковим комусь телефонує. За словами співробітників САП, дзвонив заступник Авакова до тодішнього працівника МВС, а тепер заступника міністра оборони Олега Шевчука, якому начебто дав вказівку по організації того тендеру. Цю інформацію підтвердив сам Шевчук, стверджують прокурори. За їх словами, слідством опитані й інші свідки (їх імена на стадії досудового слідства не можуть назвати), котрі підтвердили достовірність відео.

***

Питання до детективів і прокурорів виникли ще з тієї причини, що підозри по справі «про рюкзаки» вручили більш, ніж через два роки після початку розслідування.

Тому в «Народному фронті» розслідування вважають політично вмотивованим. Деякі депутати вже навіть встигли звинуватити у всьому президента. Мовляв, саме він через конфлікт з головою МВС дав команду НАБУ розслідувати справу щодо його сина. З цього приводу член фракції «Народний фронт» та один з власників «Еспресо» Микола Княжицький опублікував статтю з промовистою назвою «Президент на двох стільцях. Від «Віденської змови» до сина Авакова».

«Президент Порошенко хоче скористатися ситуацією і отримати монополію на владу з допомогою людей, від яких ще вчора шукав захисту у «Народному фронті». І це може стати найбільшою помилкою Президента. Бо сидіти одночасно на російському та українському стільцях не можливо. П.С. Аргументи про неможливість впливу на деяких членів БПП або про незалежність НАБУ та САП мною не приймаються через власну інформованість», – переконаний Княжицький.

Микола Княжицький
Фото: Сергей Нужненко
Микола Княжицький

В оточенні президента все ж вважають подібні висловлювання нічим іншим, як «маразмом». «В це неможливо повірити і вони (НФ – LB.ua) в це не вірять», – каже один з близьких до президента депутатів.

Ще один член фракції БПП заявив LB.ua, що ситуація з підозрою сину Авакова – підстава, мовляв, членів коаліції намагається розсварити якась «третя сила». Однак уточнювати хто ж ця сила співрозмовник LB.ua не став.

Втім, і у «НФ» не всі вважають, що обшуки і затримання Авакова-молодшого – справа рук президента.

«Це (заяви НФ про вказівку президента почати затримання сина Авакова, - LB,ua) були емоційні заяви одразу по затриманні. Звісно, можливо у президента були подібні ідеї, та навряд чи він дійсно до цього причетний», – каже один з членів НФ.

В САП тривале розслідування справи пояснюють просто – лише 13 жовтня опитали останнього свідка, після того готувались до обшуків і затримання.

Фото: Сергей Нужненко

«Підготовка до вчорашньої інформації також займає певний час. Пан Чеботар був за кордоном, пан Аваков також», – каже прокурор Олександр Снєгірьов, підкреслюючи, що в НАБУ справу передали лише минулого року.

***

У ході судового засідання прокурори клопотали про арешт і 5 млн застави для Олександра Авакова. Також просили суд заборонити підозрюваним спілкуватись з працівниками МВС.

За словами Снєгірьова те, як Олександр Аваков може перешкоджати слідству показали вчорашні обшуки у Харкові. Начебто через представників поліції і Нацгвардії, яких прибули до місця обшуку, детективам НАБУ не вдалось завершити слідчі дії. Хоча Харківське теруправління НАБУ таку інформацію офіційно спростувало.

Усі п’ятеро адвокатів Авакова-молодшого слова прокурорів взяли на кпини. На їх думку, підозра необґрунтована, відео сфальсифіковане, а клопотання – абсурдне.

«Як ви собі це уявляєте? Виходить зараз мій підзахисний з суду без документів, його зупиняє поліцейський, просить документи і що він має зробити – дістати ухвалу суду і сказати «я з вами не розмовлятиму, мені заборонили?», – іронізує адвокат Андрій Федур.

Фото: Сергей Нужненко

«Ми клопочемо про обмеження спілкування з працівниками МВС. Працівники міністерства і патрульна поліція – це різні речі », – стримано відповідає прокурор.

«Ознайомившись з матеріалами справи я зрозумів – спочатку облили людей брудом, а зібрати докази, якими треба обґрунтувати підозру і ризик, забули, – продовжує свій виступ захисник Федур. – Не зрозуміло, в чому звинувачують Авакова, адже розмовляти з тою, або іншою людиною – не злочин, а до пошиття рюкзаків він жодного стосунку не мав... Він що підбирав тканину, чи очолював фірму, яка шила рюкзаки?».

Вислухавши обидві сторони суддя пішов в кімнату для нарад. На той час уже всі народні депутати з «групи підтримки» покинули приміщення суду.

Під час перерви адвокати влаштували на другому поверсі маленьку нараду. При цьому люди в камуфляжі обступили коридор «стінкою» і відмовлялись пропускати журналістів, на другий поверх, аби ті бува не підслухали про що говорять захисники.

Фото: Cергей Нужненко

Подивувало також, що «вільних слухачів» пропускали через службові входи, куди журналістам було зась.

За хвилин 40 суддя повідомив рішення – Олександра Авакова відпустили під особисте зобов’язання та примусили носити електронний браслет і здати паспорти.

А тим часом на 5 поверсі…

У той час, як суддя зачитував рішення суду Авакову-молодшому, на 5 поверсі вже почалось засідання по другому фігуранту справи – колишньому заступнику Арсена Авакова Сергію Чеботарю.

Фото: Cергей Нужненко

Підтримати його також прийшов цікавий контингент – соціаліст Ілля Ківа з медалями на грудях, нардеп Тетяна Чорновол та два десятки чоловіків у чорній формі. Молоді люди відмовлялись розповідати хто вони і звідки.

Лише один – Олег не побоявся перекинутись словом з кореспондентом LB.ua – запевнив, що прийшов боротись за справедливість. «Я служив в АТО і знаю, як швидко псуються рюкзаки на передовій, а тому отак посадити просто людину, ні за шо, сказавши, шо продукція закуплена не якісно?», – обурюється він.

На запитання кореспондента LB.ua, чому усі слухачі одягнуті в однаковий одяг, все той же Олег кинув: «Дуже любимо чорний колір».

Фото: Cергей Нужненко

Натомість, депутат Тетяна Чорновол чітко знала, чого прийшла до суду. Вона висловила готовність взяти Чеботаря на поруки.

«Мене не цікавить саме ця кримінальна справа. Я вам скажу чому. Я знов таки в цьому процесі не адвокат і не прокурор. Я беру на поруки, бо знаю ефективність роботи цієї людини.. Є два фактори. Сума. Це не та сума, про які я пишу заяви в НАБУ, я пишу про мільярди, які не розслідуються, а тут сума зовсім не та. Чи був факт поставки повністю? Так. То про які збитки ми зараз говоримо? – емоційно доносить свою позицію до журналістів Чорновол. – Як радник Авакова я працювала з добровольчими батальйонами і з Сергієм Івановичем (Чеботарем), до його звільнення у 2015. Якщо ви подивитесь на добровольчий рух, його роль в історії України значно впала після звільнення Чеботаря. Це говорить про те, що дуже велику частину тої роботи , яку треба було робити по їх озброєнню виконував саме він».

Фото: Cергей Нужненко

«Ви краще Таня, розкажіть, що НАБУ купувало в цього ж бенефеціара Литвина! – втручається Ілля Ківа. – нещодавно вони купили його фірми форму на сотні тисяч гривень!».

Сергій Чеботар у цей час тихо сидить за столом. Виглядає хворим і втомленим. За словами адвоката, у Чеботаря дійсно поганий стан здоров’я – він переніс операцію через онкозахворювання. 

Свою провину він не визнає, відео вважає змонтованим фейком. За його словами, на деяких епізодах дійсно він, а на деяких – ні. Також за його словами, НАБУ підробило його голос. Екс-заступника МВС також стверджує, що з Олександром Аваковим ніколи ні про що не домовлявся.

«Прокурори НАБУ займаються діями, які їх компрометують, і які не відповідають дійсності. Це політичне замовлення. Три роки нічого не розглядалося. А потім сказати: ти винен. У чому?», – щиро дивується він.

Фото: Cергей Нужненко

Фінал

Суд відмовився брати під арешт і Сергія Чеботаря – відпустив під особисте зобов’язання. Таку ж ухвалу винесли і третьому затриманому – Володимиру Литвину. 

Судові перипетії на етапі досудового слідства закінчені, але САП обіцяє показати ще більше доказів під час розгляду справи по суті. Тоді й стане відомо, чи є несподівані затримання близьких до міністра Авакова людей ефективною роботою нових антикорупційних органів чи все ж політичним замовленням.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram