ГоловнаПолітика

Конституційний Суд за рік не прийняв жодного рішення

У КС немає більшості через протистояння серед суддів старої і нової системи.

Конституційний Суд за рік не прийняв жодного рішення
Юлия Кириченко
Фото: Макс Левин

Конституційний суд України за рік не прийняв жодного рішення, не надав жодного висновку. Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна заявила Юлія Кириченко, член Ради Реанімаційного пакета реформ, експерт із питань конституційного права.

За її словами, конституційного провадження у країні фактично немає. Це обумовлено декількома причинами. По-перше, майже на рік затягнулося прийняття нової редакції закону "Про Конституційний Суд". По-друге, серед суддів триває жорстке протистояння прихильників домайданної системи роботи і післяреволюційної.

"Сьогодні у нас є 13 суддів із 18-ти. П'ять вакантних посад. Конституційний Суд працює тільки в режимі пленарних засідань. Для прийняття будь-якого рішення необхідно 10 суддів. Сьогодні в суді відбувається епохальна боротьба між суддями, які були призначені до Революції гідності, і які, на жаль, виконували політичні замовлення (відповідна справа є в Генпрокуратурі); і тією частиною суддів - їх п'ятеро, які були призначені після революції. У них є стрижень, вони можуть протистояти політичним інтересам, які завжди є до КС за будь-якої влади. Більшості, відтак, немає ні в кого", - розповіла Кириченко.

При цьому вона зазначила, що до кінця року мають призначити ще 5 суддів: одного суддю - З'їзд суддів, і по два - парламент і Президент.

"Від того, ким будуть ці судді, залежатимуть підсумкові рішення в Конституційному Суді. Або ми отримаємо більшість, яка буде штампувати, як і раніше, замовні політичні рішення, або більшість, яка зможе сказати владі "ні"", - сказала експерт з питань конституційного права.

Також вона зазначила, що на сьогодні є ознаки того, що парламент намагається провалити конкурс до Конституційного Суду, за результатами якого Президент і ВР повинні обрати своїх кандидатів до ВР.

"Президент і парламент повинні вибирати з найкращих, які пройшли через конкурс. Вони повинні відповідати вимогам, які експерти заклали в Конституції (при внесенні до неї змін, - ред.), саме керуючись негативним досвідом, який був до 2014 року. Кандидати повинні володіти високими моральними якостями і бути юристами високого рівня компетенції... Ви чули про конкурс до КС? А він триває. І навіть термін подачі документів завершено", - резюмувала Кириченко.

При цьому вона зазначила, що на цей момент висновку Конституційного Суду очікують резонансні закони - про всеукраїнський референдум (прийнятий за часів Віктора Януковича), який лежить у КС уже три роки, люстраційний закон, мовний і т.д.

Нагадаємо, завтра, 2 листопада, відбудуться вибори голови Конституційного Суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram