ГоловнаПолітика

Лавров назвав миротворців ООН для Донбасі "окупаційними силами"

Голова МЗС РФ вважає дії Курта Волкера такими, що суперечать "нормандському формату".

Лавров назвав миротворців ООН для Донбасі "окупаційними силами"
Фото: mid.ru

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вважає, що заява спецпредставника США з питань України Курта Волкера про обов'язкове виведення російських військ з Донбасу суперечить зусиллям країн "нормандського формату".

Про це він заявив на брифінгу.

"Шлях уперед є - це неухильне сумлінне виконання Мінських домовленостей. Цим уже довго, ретельно займаються помічники наших лідерів у "нормандському форматі", узгоджують "дорожню карту", яка синхронізувала б кроки, що підвищують безпеку, з кроками, які ведуть до політичного врегулювання. Робота ця ведеться, і я дуже сподіваюся, що заяви пана Волкера, які прямо суперечать тому, що роблять Німеччина, Франція, Росія і Україна в "нормандському форматі", не завадять підготовці цієї "дорожньої карти", - сказав Лавров.

Він також заявив, що після підриву автомобіля спостерігачів ОБСЄ в Луганській області Росія підтримала ідею озброєння місії. При цьому, за його словами, після того, як сама місія відмовилася від озброєння, президент Росії Володимир Путін виступив за введення на Донбас збройної місії ООН "для охорони спостерігачів ОБСЄ". За словами Лаврова, цю ідею відкинула Україна, але Німеччина і Франція бачать у такій пропозиції можливість для досягнення домовленості.

Заяви Волкера про формат місії ООН голова російського МЗС інтерпретував як "окупацію Донбасу".

"Волкер зовсім недавно був у Києві, де зробив низку знакових заяв, з яких стало зрозуміло, яку альтернативу нашому проекту готують американські куратори української влади... Він заявив, що потрібно, щоб миротворці "окупували" - він вжив інше слово, але сенс його такий - щоб миротворці окупували весь Донбас, взяли його в кільце, і тільки потім США підтримають дії президента Порошенка щодо виконання всіх його зобов'язань", - сказав Лавров.

Він також заявив, що Росія впевнена в тому, що Україна не виконає жодної зі своїх обіцянок після того, як миротворці ООН, яких Лавров назвав "окупаційними силами", будуть введені на Донбас.

Нагадаємо, раніше нардеп Володимир Ар'єв повідомив, що Волкер готує тези для резолюції про миротворчу місію ООН на Донбасі.

Основними тезами, які попередньо оголосив Волкер, є: контроль блакитними шоломами українсько-російського кордону на Донбасі і їх доступ до місць дислокації важкої техніки; ставлення РФ до закону про реінтеграцію Донбасу, де вона означена агресором; Україна - єдина сторона з усіх, яка показує бажання до виконання Мінських угод, що визнає Росія; зміна підходу керівництва РФ з суто військового на політичний - зміну чинного керівництва України на більш дружнє до Москви; надання Україні летального озброєння.

Сама резолюція буде готова до кінця року. Російський варіант розміщення миротворців на Донбасі Волкер вважає неприйнятним. 

Крім того, Волкер заявив, що представникам терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР" не місце в переговорному процесі з урегулювання ситуації на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram