ГоловнаПолітика

Чийгоз і Умеров повернулися в Україну

Їхній літак приземлився в київському аеропорту "Бориспіль".

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров, які після засудження в окупованому Росією Криму були передані Туреччині, в п'ятницю повернулися в Україну.

Їхній літак приземлився в аеропорту "Бориспіль".

Як повідомляє "Укрінформ", на зустріч з ними з Криму приїхали дружина Чийгоза Ельміра Аблялімова, донька Умерова Айше, російський адвокат Микола Полозов.

О 16:00 у них запланована зустріч з президентом України Петром Порошенком.

Нагадаємо, російська окупаційна влада видала Умерова і Чийгоза Туреччині завдяки домовленостям, досягнутим за підсумками візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана в Україну.

Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і найтривалішого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації й участі в масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч.1 ст.212 КК РФ.

Умерова звинувачували в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським. За версією слідства, в березні 2016 року Умеров виступив в ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Його засудили до двох років колонії-поселення за ч.2 ст.280.1 КК РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram