ГоловнаПолітика

"Для примусового видворення необхідне рішення суду. Все інше - маніпуляції з боку ГПУ", - адвокат Саакашвілі

У ГПУ заявили, що видворення можливе без попереднього рішення.

"Для примусового видворення необхідне рішення суду. Все інше - маніпуляції з боку ГПУ", - адвокат Саакашвілі
Маркіян Галабала
Фото: КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ

Іноземця чи особу без громадянства не можна примусово видворити з країни без рішення адміністративного суду, як це сталося з трьома соратниками Михайла Саакашвілі. Про це сказав його адвокат Маркіян Галабала в коментарі LB.ua.

"Закон України про статус іноземців і осіб без громадянства, Кодекс адміністративного судочинства й Інструкція про порядок примусового повернення та примусового видворення передбачають, що Державна міграційна служба і Служба безпеки України можуть приймати рішення про примусове повернення особи без громадянства або іноземця в третю державу. Це рішення може бути виконане особою, щодо якої його ухвалено, тільки добровільно. Тільки після того, як особа не виконує рішення про повернення її, або є обґрунтовані ризики вважати, що особа буде ухилятися від виконання, ДМС і СБУ мають право звертатися до адміністративного суду з позовною заявою про примусове видворення. Тільки після того як рішення суду набирає чинності, може відбутися видворення особи з території України в примусовому порядку. Іншого варіанта немає", - сказав він.

Законодавство передбачає, що коли позов про видворення надходить до суду, відповідача викликають повісткою, відкривають провадження, повідомляють про розгляд справи, вимагають документи. Відповідач має право на апеляційне оскарження рішення першої інстанції, каже юрист.

Читайте: Депортація соратників Саакашвілі: Версії сторін

Галабала наполягає, що в якому б правопорушенні не підозрювали людину, її не можна видворяти без рішення суду.

"Це дуже складна і доволі тривала, чітко виписана Кодексом адміністративного судочинства процедура. У цьому питанні не може бути двозначності. Свого часу спеціально вносилися зміни в Кодекс адмінсудочинства. Спеціально для захисту прав і свобод особистості була виписана окрема процедура про порядок видворення в цьому Кодексі. Це маніпуляції з боку ГПУ. Вони не мають іншого виходу, вони вже потрапили в таку ситуацію і будуть іти до кінця", - вважає юрист.

Нагадаємо, 21 жовтня з України депортували трьох соратників Михайла Саакашвілі. Вони вважають видворення незаконним.

Водночас ГПУ у своєму коментарі 24 жовтня вказала, що ДМС діяла законно, оскільки нібито "існує законодавча можливість примусово видворити іноземця й особу без громадянства без прийняття попереднього рішення про примусове повернення - за умови, що є обґрунтовані підстави вважати, що іноземець або особа без громадянства будуть ухилятися від виконання такого рішення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram