ГоловнаПолітика

Україна відмовила Саакашвілі в притулку (оновлено)

Луценко не виключив його видворення.

Україна відмовила Саакашвілі в притулку (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Державна міграційна служба України відмовила колишньому голові Одеської ОДА Михайлу Саакашвілі в статусі біженця.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко в кулуарах Ради регіонального розвитку в Києві.

"Державна міграційна служба відмовила йому в статусі біженця, з приводу якого він написав заяву. І пан Саакашвілі, як завжди, в суд з оскарженням цього рішення не звернувся. Зараз він апатрид без будь-яких спеціальних обставин, які могли б унеможливити його депортацію або екстрадицію", - заявив генпрокурор.

Оновлення. Державна міграційна служба України підтвердила відмову Саакашвілі у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

Повідомляється, що 11 вересня о 9:00 у канцелярії Головного управління ДМС у Львівській області невстановленою групою з 4-х людей (не пред'явили ніяких документів, що засвідчують особу) було залишено заяву про надання додаткового захисту від імені громадянина Михайла Саакашвілі. До заяви була долучена копія паспорта громадянина України.

"ГУ ДМС у Львівській області в межах 30-денного терміну, передбаченого законодавством, було відмовлено в розгляді цієї заяви у зв'язку з тим, що заява подана з порушенням пункту 8 частини першої статті 1 (заява не встановленого зразка) та частини першої статті 7 (заява подається особисто або через законного представника) Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту", - йдеться в повідомленні.

ДМС додала, що наразі Саакашвілі ігнорує питання врегулювання свого правового статусу в Україні, "що дає обґрунтовані підстави компетентним органам здійснювати процедурні заходи щодо залишення ним території України виключно в рамках чинного законодавства".

Нагадаємо, громадянин Грузії Михайло Саакашвілі отримав український паспорт наприкінці травня 2015 року, щоб його можна було призначити головою Одеської ОДА.

Згідно з Конституцією, громадянин Грузії не може одночасно бути громадянином іншої країни, і в жовтні 2015 року міністерство юстиції Грузії почало процедуру позбавлення громадянства стосовно Саакашвілі.

У листопаді 2016 року Саакашвілі подав у відставку з посади голови ОДА, а влітку 2017 року президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Це було зроблено на підставі того, що він подав недостовірну інформацію під час оформлення громадянства.

Саакашвілі був в цей час на території США. На початку вересня 2017 року він незаконно перетнув кордон України при силовій підтримці своїх прихильників і незабаром звернувся в Державну міграційну службу з проханням надати йому статус особи, яка потребує додаткового захисту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram