ГоловнаПолітика

У Києві затримали журналістку за запитом Казахстану

Жанара Ахмет просила політичного притулку в Україні.

У Києві затримали журналістку за запитом Казахстану
Фото: Олександр Попенко/ Громадське

Казахстанську журналістку Жанару Ахмет затримали в Києві.

Про це "Громадському" повідомив її адвокат Владислав Грищенко.

За його словами, журналістку і громадського діяча затримали через те, що вона оголошена в міжнародний розшук по лінії Інтерполу за запитом влади Казахстану.

У Києві Жанара Ахмет разом із 9-річним сином живуть менш ніж рік і просять політичного притулку.

"21 жовтня близько 18 години в квартирі Жанари Ахмет вимкнули світло, коли вона вийшла в коридор подивитися, що сталося (тому що у всьому будинку світло було), до неї підійшли двоє людей у цивільному. Вони назвалися співробітниками української поліції, водночас документів не показали", - розповів Грищенко. За його словами, Жанара Ахмет припускає, що це були співробітники казахстанських правоохоронних органів.

Ахмет змогла викликати охорону житлового комплексу і попросила викликати поліцію. Після того, як поліцейські прибули, люди в цивільному зникли. "А прибулим співробітникам Нацполіції надійшла інформація, що нібито за цією адресою мешкає людина, яка ховається від правоохоронних органів Казахстану і перебуває в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу", - каже Грищенко.

За словами Грищенка, інформацію про те, у якій справі і коли Жанару Ахмет оголосили в розшук, захисту не надали.

У понеділок, 23 жовтня, суд повинен вирішити, чи брати її під варту в рамках екстрадиційної процедури.

Нагадаємо, що це вже третій такий випадок за останній час. 20 вересня в аеропорту "Київ" затримали громадянина Узбекистану, журналіста Нарзулло Охунжонова, а 14 жовтня у "Борисполі" азербайджанського опозиційного журналіста Фікрата Гусейнова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram