ГоловнаПолітика

Нацполіція повідомила про відмову скандальної "Трейд Коммодити" в закупівлі палива

Компанія могла отримати 380 млн гривень.

Нацполіція повідомила про відмову скандальної "Трейд Коммодити" в закупівлі палива
"Трейд Коммодити"

Національна поліція відмовила ТОВ "Трейд Коммодити" в укладанні договорів із закупівлі нафтопродуктів, повідомляється на сайті МВС.

"Пропозицію було відхилено через істотну невідповідність тендерної пропозиції цього учасника з чинним законодавством і вимогам тендерної документації, навіть незважаючи на спроби блокування закупівлі та оскарження результатів торгів в Антимонопольному комітеті. Внаслідок відхилення цих закупівель не допущено перерахування 380 млн гривень з бюджету на рахунки цієї компанії", - сказано в повідомленні.

Для забезпечення невідкладних потреб у службовій діяльності Національна поліція в установленому законодавством порядку проводила закупівлю бензинів А-92, А-95 і дизельного палива. Всього в рамках закупівлі було шість лотів. Запланована вартість закупівель становила 380 млн гривень.

"За результатами аукціону в електронній системі Prozorro найнижчу ціну для всіх марок бензинів і дизельного палива запропонувало товариство з обмеженою відповідальністю "Трейд Коммодити". Цей учасник подав документи до процедури закупівлі за схемою, раніше апробованою та впровадженою в декількох державних замовників. Суть її полягає в зниженні під час електронного аукціону ціни на бензини (дизельне паливо) до рівня значно нижчого ніж ринкові ціни, які не можуть собі дозволити інші учасники тендеру. Після укладення договору про закупівлю представники ТОВ дуже швидко (іноді неодноразово) зверталися до замовника з вимогою про підвищення ціни на поставлені нафтопродукти", - відзначають у МВС.

Така вимога була зумовлена тим, що чинна за договором ціна є нижчою за ринкову. При цьому згода державного органу на підвищення вартості бензину (або дизельного палива) і внесення змін в договір могла привести до вкрай негативних наслідків, вказують в міністерстві.

"Усвідомлюючи всі ризики такої ситуації, а також те, що представлені ТОВ документи в складі тендерної пропозиції істотно не відповідали вимогам тендерної документації та законодавства, Національна поліція під час проведення процедури закупівлі відхилила пропозицію ТОВ "Трейд Коммодити" за всіма лотами і не допустила укладення з ним договорів на постачання нафтопродуктів. Внаслідок відхилення пропозиції не допущено сплати бюджетних коштів на рахунки вказаної компанії", - заявили в МВС.

Також там повідомляють, що "Трейд Коммодити" застосовувала "всі можливі механізми для спонукання Національної поліції до укладення таких договорів, зокрема - шляхом блокування закупівлі та оскарження її результатів в Антимонопольному комітеті".

Нагадаємо, в середу НАБУ затримало заступника міністра оборони України Ігоря Павловського і директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства Володимира Гулевича. Пізніше стало відомо про затримання начальника відділу організації постачання паливно-мастильних матеріалів управління поставок матеріальних ресурсів департаменту держзакупівель Міноборони Бориcа Малюка і старшого інспектора відділу аудиту у сфері державних закупівель і моніторингу цін Департаменту внутрішнього аудиту та фінансового контролю Міноборони Володимира Шемовнева, пише enkorr.

Їх підозрюють у причетності до корупційної схеми щодо розтрати державних коштів у сумі понад 149 млн грн при закупівлі палива у компанії "Трейд Коммодити".

З боку "Трейд Коммодити" НАБУ і САП підозрюють офіційного власника і директора компанії Вадима Майко і неформального керівника Володимира Гарькавого. Вони, за неофіційними даними, втекли.

Раніше невідома група компаній "Трейд Коммодити" стала активним учасником тендерів на початку 2016 року. На сьогодні вона забезпечує більш як половину поставок нафтопродуктів, які закуповуються Міноборони і "Укрзалізницею". Журналістські розслідування вказують на підтримку "Трейд Коммодити" на вищому політичному рівні, зокрема, впливовими депутатами з президентської фракції Олександром Грановським і Ігорем Кононенком. За словами голови Держрезерву Вадима Мосійчука, від імені "Трейд Коммодити" переговори з ним вів бізнесмен Андрій Адамовський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram