ГоловнаПолітика

Український дипломат зустрівся з колишнім охоронцем Яроша в Брянському СІЗО

Олександра Шумкова затримали 24 серпня.

Український дипломат зустрівся з колишнім охоронцем Яроша в Брянському СІЗО
Шумков и Ярош
Фото: http://marketingmix.com.ua

Український дипломат зустрівся з екс-охоронцем нардепа Дмитра Яроша Олександром Шумковим, який зник понад місяць тому і перебуває в російському СІЗО у Брянську за звинуваченням в екстремізмі.

Про це "Українській правді" розповів директор департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев.

За його словами, радник з консульських питань посольства України в РФ зустрівся з Шумковим ще 3 жовтня.

"Шумков дійсно перебуває в СІЗО в місті Брянську в Росії. Під час зустрічі затриманий повідомив, що у нього немає скарг на умови його утримання чи на стан здоров'я. І зазначив, що заходів тиску в слідчому ізоляторі до нього не застосовували", - сказав Погорельцев.

Шумков також повідомив консула, що слідство призначило йому російського адвоката.

На питання, як херсонець потрапив у Росію, Погорельцев відповісти не зміг, зазначивши, що родичі чоловіка проти розголошення цієї інформації.

"МЗС має певну інформацію про те, як Шумков потрапив на територію РФ. Але, як мені відомо, його родичі проти поширення цієї інформації в ЗМІ і самі її не розголошують", - сказав Погорельцев.

Він повідомив, що Шумков сам перетнув російсько-український кордон і був затриманий 24 серпня, наступного дня після перетину кордону.

"Згідно з рішенням брянського районного суду, його затримали на 15 діб ще 24 серпня через відмову надати доступ до особистих речей для огляду представнику правоохоронних органів. А вже потім, після з'ясування російською стороною про нього певної інформації, 6 вересня його заарештували за іншим звинуваченням", - зазначив дипломат.

За словами Погорельцева, консули спробують зустрітися з Шумковим знову.

Нагадаємо, раніше мати Шумкова повідомила, що на її домашню адресу надійшов відкритий лист зі Слідчого комітету Федеральної служби безпеки Росії в Брянській області, де було сказано, що Олександр Шумков перебуває в Брянському СІЗО і затриманий ФСБ 6 вересня за підозрою в участі в екстремістських організаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram