ГоловнаПолітика

ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо закону про освіту в Україні

Україну розкритикували за його прийняття до отримання висновків Венеціанської комісії.

ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо закону про освіту в Україні
Фото: k2kapital.com

У Парламентській асамблеї Ради Європи у четвер пройшли дебати, присвячені закону про освіту України, за підсумками яких прийнято резолюцію з рекомендаціями Україні щодо захисту прав національних меншин.

За відповідну резолюцію проголосували 82 делегати, утрималися 17, проти 11, пише УНІАН.

У резолюції йдеться, що ПАРЄ стурбована новим освітнім законом в Україні. Члени асамблеї звернули увагу на те, що деякі сусідні країни стверджували, що цей закон порушує права національних меншин і породжує дражливі юридичні питання відповідності українській правовій системі. Асамблея зазначає, що українська влада скерувала текст освітнього закону на експертизу в Комісію Ради Європи "За демократію через право" (Венеціанська комісія), яку повинні оприлюднити до кінця 2017 року, проте "асамблея висловлює незадоволення, що цей крок було зроблено після ухвалення освітнього закону".

ПАРЄ вказала на три принципи, які повинні бути орієнтиром для зацікавлених сторін. Це знання державної мови, збереження колективної ідентичності нацменшин і недискримінація.

Члени ПАРЄ заявляють, що, відштовхуючись від цих трьох принципів, новий закон про освіту в Україні не видається таким, який створюватиме відповідний баланс між офіційною мовою і мовами національних меншин. "Зокрема, новий закон призводить до значного скорочення прав раніше визнаних національних меншин щодо їхньої власної мови в освіті", - заявили в ПАРЄ.

"Асамблея з цієї причини рекомендує українській владі переглянути питання мов меншин в освіті, ґрунтуючись на гнучкій моделі двомовної освіти для всіх осіб, які належать до "корінних народів України" і "національних меншин", щоб не було дискримінації", - йдеться в резолюції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram