ГоловнаПолітика

Порошенко на ПАРЄ виступив на захист закону "Про освіту"

Президент заявив, що знає шість мов.

Порошенко на ПАРЄ виступив на захист закону "Про освіту"
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко присвятив значну частину своєї промови на Парламентській асамблеї Ради Європи мовним нормам закону "Про освіту".

"Ми будемо належно гарантувати мовні права відповідно до національного законодавства і міжнародних зобов'язань і стандартів, у тому числі і право навчатися рідною мовою, при цьому вивчаючи і державну мову - українську. Наше рішення відправити у Венеціанську комісію відповідну норму для проведення експертизи - найкраще свідчення цього... Переконаний, що її висновки дозволять зняти всі контроверсійні трактування цього закону", - сказав голова держави, виступаючи перед європейськими депутатами.

Порошенко зазначив, що посилення державної мови на дошкільному рівні та на етапі початкової освіти дозволить забезпечити рівні можливості учнів на вищу освіту і кар'єру.

"Ухвалений закон став законом рівних можливостей для всіх учнів незалежно від їхнього походження, місця проживання, національності. Неприпустима ситуація, коли діти, які належать до національних меншин в Україні, не мають належних знань української мови, потрібних їм для подальшого навчання в університетах, інститутах, для професійної кар'єри, для самореалізації в Україні. Закон виправляє цю ситуацію", - сказав він.

За його словами, посилення вивчення української мови на етапі дошкільної та початкової освіти дозволяє згодом перейти на навчання державною мовою, не забороняючи вивчення рідної мови в необхідних обсягах.

Відповідаючи на запитання депутатів після промови, Порошенко вказав на те, що в деяких районах Закарпатської області випускники національних шкіл зовсім не знають української мови і тому не можуть вступити до вищих навчальних закладів. Він сказав, що це їх дискримінує, і новий закон покликаний це виправити.

Порошенко навів як приклад особистий досвід. Він народився в Болграді (центр болгарської громади), школу закінчив у Бендерах (Молдова), але це не завадило йому вивчити українську мову, як і болгарську, і румунську. Також Порошенко знає польську, англійську, російську мови. "Саме це я бажаю бачити в наших нацменшин - двомовність, тримовність", - сказав він.

Президент підкреслив, що закон про освіту не забороняє вивчати мови нацменшин.

5 вересня Верховна Рада 255 голосами прийняла закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 28 вересня закон набув чинності.

Закон передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу предмети повинні викладатися українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram