ГоловнаПолітика

У Бахчисараї пройшло масове затримання кримських татар

ФСБ назвала їх осередком "Хізб ут-Тахріру".

У Бахчисараї пройшло масове затримання кримських татар
Фото: Сейтумер Сейтумеров

У Бахчисараї з 6 ранку 11 жовтня російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татар, повідомив активіст кримськотатарського національного руху Заїр Смедляєв. Адвокат Еміль Курбедінов назвав ці події "облавами".

За офіційною версією російської окупаційної влади, ФСБ припинила діяльність бахчисарайського осередку «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі".

ТАСС інформує, що проти шістьох осіб порушено кримінальну справу за ч. 1 і 2 ст. 205.5 КК РФ ("Організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації").

Однак за даними активістів кримськотатарського народу, затриманих більше, ніж шість осіб.

За повідомленням Заїра Смедляєва, російські силовики проводять обшуки одночасно в шести будинках: у Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекер'янова й Ісмаїла Гжирова.

У фейсбуці Смедляєв повідомляє про затримання ще кількох людей. За його словами, в Бахчисарайське РВВС відвезли Рефата Асанова, Ельнура Асанова, Ернеста Ібрагімова, Рудема Неджієва, Ельдара Асанова, Алімдара Белялова і Ахмада Сулейманова.

«Забрали Асанова Рефата, 62 роки, - батько Сулеймана, Ельнура Асанова - брат Сулеймана, Ернеста Ібрагімова - родич Сулеймана, Рудема Неджієва, Ельдара Асанова - сусід Сулеймана. Їх уже привезли в Бахчисарайське РВВС. Вони чекають на наших юристів. Також затримали Алімдара Белялова і Ахмада Сулейманова", - написав Смедляєв.

Представники ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" 2003 року, включивши у список 15 об'єднань, названих "терористичними".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram