ГоловнаПолітика

США дізналися про шпигунство через "Касперського" від спецслужб Ізраїлю, які зламали його

За допомогою антивірусу Росія вкрала документи АНБ.

США дізналися про шпигунство через "Касперського" від спецслужб Ізраїлю, які зламали його
Фото: EPA/UPG

Ізраїльські спецслужби зламали внутрішню мережу "Лабораторії Каперського" і з'ясували, що Росії за допомогою ПЗ лабораторії вдалося отримати дані Агентства національної безпеки США (АНБ).

Про це повідомляє New York Times з посиланням на джерела.

Ізраїль передав дані США, ця інформація стала приводом для заборони американським держустановам використовувати ПЗ лабораторії, що набула чинності у вересні.

За словами двох джерел Washington Post, 2015 року хакери, які працюють на уряд Ізраїлю, помітили на комп'ютерах російської фірми "хакерське ПЗ", яке могло бути пов'язане тільки з АНБ. ПЗ, як повідомили співрозмовники газети, потрапило до російської влади.

За словами джерел WSJ, у 2015 році російські спецслужби, використовуючи антивірус Касперського, вкрали секретні документи з домашнього комп'ютера співробітника АНБ. Документи містили дані про те, як АНБ проникає в мережі інших країн. Це могло допомогти російським спецслужбам посилити захист власних мереж, говорили джерела газети.

Як більшість антивірусів, ПЗ Каперського вимагає доступу до всіх файлів на комп'ютері, щоб сканувати їх на наявність шкідливих програм, пояснює NYT. Рутинна процедура сканування файлів "стала відмінним інструментом для російської розвідки", стверджує газета.

Як зазначає New York Times, понад 60% прибутку "Лабораторії Каперського" (близько $374 млн з $633 млн) припадають на клієнтів зі США і з Західної Європи.

У вересні цього року Міністерство внутрішньої безпеки США назвало продукцію "Лабораторії Касперського" загрозою безпеці країни і зобов'язало всі держустанови відмовитися від використання ПЗ компанії. Американським відомствам дали на це три місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram