ГоловнаПолітика

Заяви Земана щодо Криму суперечать зовнішньополітичному курсу країни, - прем'єр Чехії

Чехія виступає за дотримання міжнародного права.

Заява президента Чехії Мілоша Земана щодо Криму із закликом до скасування санкцій проти Росії суперечить зовнішній політиці країни і була проголошена без узгодження з урядом.

Про це заявив прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка.

"Виступ Земана в Раді Європи різко суперечить нашій зовнішній політиці, і президент не мав на нього ніякої мандата чеського уряду", - написав він у твіттері.

Соботка підкреслив, що Чехія виступає за дотримання міжнародного права. Санкції ЄС проти Росії пов'язані з виконанням мінських домовленостей і без виконання цих угод їх не можна скасовувати.

Також 10 жовтня у Міністерстві закордонних справ Чехії підтвердили, що позиція Праги щодо санкцій проти Росії "є незмінною: санкції залишаються чинними і будуть чинними доти, доки не будуть виконані мінські домовленості".

У посольстві Чехії в Україні зазначили, що слова Мілоша Земана щодо Криму були його особистим поглядом, передає Радіо Свобода.

Нагадаємо, у вівторок Земан, виступаючи на сесії ПАРЄ, порадив Україні відмовитися від Криму в обмін на компенсацію.

МЗС різко відреагував на пропозицію Земана відмовитися від Криму, заявивши, що "спроба запропонувати не тільки умиротворення агресора, але і легітимізацію анексії АР Крим шляхом продажу частини нашої території є абсолютно неприйнятною для сучасної Європи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram