ГоловнаПолітика

ЄСПЛ вимагає у Росії висновок про стан здоров'я Павла Гриба

Європейський суд запрошує до заарештованого українських лікарів.

ЄСПЛ вимагає у Росії висновок про стан здоров'я Павла Гриба
Павел Гриб
Фото: bbc.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вимагає висновок про стан здоров'я українця Павла Гриба, якого утримують в Краснодарі. Про це повідомила його адвокат Євгенія Закревська.

"Європейський суд запрошує українських лікарів до Павла Гриба і хоче отримати їхній висновок про стан його здоров'я перед ухваленням рішення про застосування термінових заходів", - написала адвокат у Facebook.

Крім цього, за її словами, ЄСПЛ знову просить Росію надати інформацію про лікування, яке проходить Павло Гриб в СІЗО, і документацію про його стан здоров'я. Як зазначила адвокат, цієї інформації не було в документах РФ, переданих суду.

Закревська висловила надію, що РФ не наважиться порушити пряму вказівку ЄСПЛ і допустить українських лікарів до Гриба.

Нагадаємо, про зникнення Павла Гриба наприкінці серпня повідомив його батько - колишній прикордонник, військовий капелан Ігор Гриб. За його словами, 24 серпня, на день незалежності України, його син виїхав до білоруського Гомеля, де мав зустрітися з дівчиною з Росії, з якою познайомився в соцмережах. Однак після перетину кордону Білорусі молодик зник. Прокуратура Чернігівської області після зникнення Гриба порушила кримінальну справу за статтею "Умисне вбивство".

Батько хлопця вирушив у Білорусь на його пошуки. У місцевій поліції батьку повідомили, що Павло Гриб перебуває у розшуку за статтею "Терористичний акт", а ініціатором розшуку є управління ФСБ Росії по Краснодарському краю в місті Сочі. Пізніше стало відомо, що Павло Гриб заарештований у Краснодарі до 17 жовтня.

Родичі вимагають забезпечити доступ затриманого до медичного обслуговування, оскільки у нього проблеми з кровообігом через синдром портальної гіпертензії.

МЗС вимагає від Росії допустити до Павла Гриба українських лікарів. Україна закликала міжнародне співтовариство засудити жорстоке поводження із затриманим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram