ГоловнаПолітика

В понеділок буде розглядатися апеляція на арешт узбецького журналіста Охунжонова

Родичі Охунжонова повідомляють, що стан його здоров'я в Лук'янівському СІЗО значно погіршився.

В понеділок буде розглядатися апеляція на арешт узбецького журналіста Охунжонова
Фото: facebook.com / Нарзулло Охунжонов

9 жовтня, в понеділок, Апеляційний суд Києва розгляне справу узбецького опозиційного журналіста Нарзулло Охунжонова. Про це LB.ua розповів адвокат затриманого Олексій Федоров.

Нагадаємо, 27 вересня суд призначив йому 40 днів арешту, відтоді Охунжонов перебуває в Лук'янівському СІЗО.

Адвокат каже, що такий запобіжний захід не виправданий: "У цьому випадку і за таких обставинах суд мав би відмовити у такому суворому запобіжному заході, оскільки з ним (Охунжоновим - ред.) в Україну прибули п'ятеро неповнолітніх дітей", - пояснює адвокат.

Як повідомлялося раніше, Нарзулло Охунжонов разом з родиною прибув в Україну з Туреччини 20 вересня, попросивши політичного притулку. Відразу в аеропорту "Жуляни" його затримали. Охунжонов був у списках Інтерполу. Міжнародний ордер на нього подав Узбекистан за звинуваченням у шахрайстві.

"Кримінальну справу проти нього було порушено у 2013 році. Він (Охунжонов - ред.) нібито отримав 2000 доларів у 2009 році. Тобто, якийсь громадянин у 2009 році нібито передав йому 2000 доларів, а вирішив звернутися із заявою лише в листопаді 2013 року, тобто, через чотири роки. І ніяких доказів, що Охунжонов отримав ці гроші, немає. Ні розписки, ні банківських документів - все виключно зі слів людини", - розповідає Федоров.

За словами адвоката, сторона захисту подала в Генеральну прокуратуру докази і факти, які роблять екстрадицію Охунжонова неможливою. "Крім того, Україна підписувала міжнародні конвенції: і про захист прав біженців, і Конвенцію проти тортур, Конвенцію про видачу правопорушників, Конвенцію із захисту прав людини. Всі міжнародні правові акти, які мають вищу юридичну силу, забороняють видавати людей, які переслідуються у зв'язку зі своєю політичною або журналістською діяльністю", - каже Федоров.

За словами дочки Охунжонова, яка відвідувала його сьогодні, в п'ятницю, в Лук'янівському СІЗО, його стан здоров'я погіршився - Охунжонов майже нічого не бачить. У нього катаракта обох очей.

Адвокат написав заяву про те, щоб Охунжонову надали медичну допомогу, але її досі немає. "Я сподівався, що йому нададуть медичну допомогу. Але СІЗО вже неодноразово відповідає, що фінансування слідчого ізолятора належним чином не відбувається і немає спеціалістів", - розповідає адвокат.

Федоров прогнозує, що засідання в понеділок можуть перенести у зв'язку з тим, що депутат Рефат Чубаров, який поручився за Охунжонова, буде в цей час за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram